1150 sayfa ders kitabı olur mu?

MEB Talim Terbiye Kurulu, 9. sınıf ders kitapları üzerinde yaptığıçalışma sonucunda, 31 eğitimcinin elinden çıkan 1150 sayfalık matematik kitabına onay verdi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Ağustos 2013 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
1150 sayfa ders kitabı olur mu?

Çocukları ağır okul çantalarından kurtarmanın yolları aranırken yeni kitap tartışma yarattı.

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU / Ankara

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim Terbiye Kurulu'nun 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren 5 yıl süreyle okullarda okutulmasına karar verdiği ders kitapları, ağustos ayı Tebliğler Dergisi'nde yayımlandı. Dergide, milli eğitim yayınlarının yanı sıra çok sayıda özel yayınevine ait ders kitaplarının onayına da yer verildi. Talim Terbiye Kurulu'nun, 9. sınıf ders kitapları üzerinde yaptığı çalışma sonucunda, milli eğitim yayınlarının 31 eğitimcinin elinden çıkan bin 150 sayfalık matematik kitabına onay vermesi dikkati çekti. Çocukları ağır okul çantalarından kurtarmak için milyonlarca liralık tablet ihalelerine çıkan MEB'in bin sayfayı aşkın kitabı onaylaması tartışma yarattı.

'Kamu kaynakları'

Eğitim-Sen Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Tuğrul Culfa, bu yıl hazırlanan matematik kitabında geçen yılkinden farklı program ve kazanımların yer almadığını ancak kitap sayfa sayısının 4 kat arttığını belirterek, “Aynı program, aynı kazanımlar, aynı müfredatı eğer devlet, sayfa sayısını artırarak devam ettiriyorsa ve bu kitapları milli eğitimin kendi matbaalarında değil de ihale yoluyla başka yerlerde bastırıyorsa, bu bize kamu kaynaklarını yandaş sermayeye aktarmak dışında başka bir anlam ifade etmez. Çünkü bakanlık, aynı kazanımı özel yayınevi için 200-300 sayfa ile sınırlandırıyor. Kendi yayınevinde ise bin 200'lere kadar çıkan bir rakam söz konusu. Bu, kaynakların özel kesime, yandaş sermayeye aktarılması dışında başka birşey değil” dedi.

'Sırtlar eğilecek'

MEB'in, “çocukları ağır okul çantalarından kurtarmak için kitap kullanımını ortadan kaldırarak tablet uygulamasına geçmek” iddiası olduğunu hatırlatan Culfa, “Zenginleştirilmiş kitap uygulamasından bahsediyorlardı. Doğru; sayfa sayısını artırarak zenginleştirmişler. Çocuklara daha fazla yük getirmişler. Bu ağır kitaplar yüzünden, çocukların anatomileri bozulacak. Gezi sürecinde dik duran gençliği sırtlarına çanta yükleyerek eğmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber