Biyometrik kimlik doğrulama zorunlu hale getirildi

Anadolu Sağlık İşletmeleri Derneği (ASİD) Genel Başkanı Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, avuç içi damar izi sistemiyle biyometrik kimlik doğrulamasının 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren zorunlu hale geldiğini söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Eylül 2013 19:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Biyometrik kimlik doğrulama zorunlu hale getirildi

Anadolu Sağlık İşletmeleri Derneği (ASİD) Genel Başkanı Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, avuç içi damar izi sistemiyle biyometrik kimlik doğrulamasının 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren zorunlu hale geldiğini söyledi.

Sağlık hizmeti sunumunda vatandaşların kimliğinin geleneksel yöntemlerle doğru olarak saptanamamasının bir takım sorunlara yol açtığına dikkati çeken Dr. Yıldırım, “Bu sorunların önlenmesi amacıyla, genel sağlık sigortalılarının, sağlık hizmet sunucularına sağlık hizmeti almak amacıyla başvurularında, nüfus cüzdanı, sürüc ü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport belgelerinden biri ile kimlik tespiti ve biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması yapmaları zorunlu hale getirilmiştir” dedi. Bu uygulamanın daha önce 20 ilde pilot olarak uygulandığını ifade eden Dr. Yıldırım 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren tüm Türkiye'de (devlet hastaneleri, üniversite eğitim araştırma hastaneleri hariç) zorunlu hale getirildiğini söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 05.08.2013 tarihinde yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi, “Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemine geçiş konusunda belirlenen 01.09.2013 tarihinde herhangi bir erteleme söz konusu olmayacak olup, bu tarihten itibaren 01.12.2013 tarihine kadar sağlık hizmeti sunucularımızın temin edeceği biyometrik kimlik doğrulama cihazlarının uygulamada doğabilecek teknik arıza veya buna benzer sıkıntıları ile karşılaşılması durumu da göz önünde bulundurularak, provizyon kesintisine gidilmesinde gerek hizmet alan vatandaşlarımız gerekse sağlık hizmet sunucularımız açısından mağduriyetlere meydan verilmemesi açısından anılan cihazların test edilmesi kapsamında provizyon verilmeye devam edilecektir.”

Açıklamada, sağlık hizmeti sunucularının, öngörülen süre zarfında doğabilecek sıkıntılara karşı anılan cihazları test etme imkanını ortadan kaldıracak şekilde geç alımlara gitmelerinin ileride kendileri açısından sorunlara yol açabileceğine vurgu yapıldığını anlatan Dr. Yıldırım, bu süre zarfında anılan cihazların temin edilerek uygulamaya alınmasının istenildiğini bildirdi.

Aksi durumda provizyon kesintisi ile karşılaşılacağını, teknik ve buna benzer sıkıntıların mazeret olarak kabul edilmeyeceğinin altını çizen Dr. Yıldırım, gerek ilimizde, gerekse ülke genelinde hizmet veren sağlık kurum ve kuruluşlarının yapılan duyuru gereği bu süre zarfında cihazlarını temin ederek uygulamaya başlamaları gerektiğini ifade etti.

Biyometrik kimlik doğrulama yapılmayacak olan Genel Sağlık Sigortalılar hakkında da bilgi veren Dr. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü, “0-12 yaş arası çocuklarda, her iki üst ekstremitesi olmayan kişilerde (elleri olmayan), her iki elinde avuç i çi damar izi bütünlüğü bozulmuş olanlarda, acil hastalarda (yeşil alan muayenesi hariç) ve serepral palsi, üst ekstremite felci ve benzeri tıbbi nedenlerden dolayı avuç içi damar izi alınamayan kişilerde avuç içi damar izi sistemiyle biyometrik kimlik doğrulaması yapılmayacaktır.”

“Sağlık hizmet sunucularının Genel Sağlık Sigortası mensuplarının başvurularında o kişilerin sağ veya sol eline ait avuç içi damar izi sistemi ile biyometrik kimlik doğrulaması yapmasının zorunludur” diyen Dr. Yıldırım, uygulamanın tüm özel sağlık hizmet sunucularında yeni başlaması nedeniyle sistemden kaynaklı bazı aksaklıklar ve gecikmeler yaşandığını belirtti.

Dr. Yıldırım, açıklamasını şöyle tamamladı, “Bu nedenle vatandaşlarımızın bu konuya duyarlılık göstererek ileride problem yaşamamaları için 1 Aralık 2013 tarihine kadar başvurdukları özel sağlık hizmet sunucularında avuç içi damar izi tanımlaması yaptırmaları faydalarına olacaktır. Bu konuda vatandaşların da sağlık hizmeti sunucularına yardımcı olmaları sistemin başarılı kullanımı açısından önem taşıyor.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber