'Vakıf'lı emekliye 32 bin YTL maaş

Haber Giriş : 28 Şubat 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekliler aldıkları üç kuruşluk aylıkla geçinmek için kıvranırken, gelirlerinin önemli bölümünü devlet kaynaklarından sağlayan bazı kamu vakıflarının, üyelerine 32 bin YTL'ye varan maaş ödemesi, bu çarpık tablonun masaya yatırılmasına yol açtı. Vakıfların, üyelerine bağladığı astronomik maaşlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı harekete geçirdi. Erdoğan kamu vakıflarıyla ilgili inceleme başlattı. Vakıflar Genel Müdürlüğü, kamu vakıflarıyla ilgili rapor hazırlayarak aralık ayı sonunda Başbakanlık Teftiş Kurulu'na sundu. Kurul, inceleme başlatılması talebiyle raporu Erdoğan'a iletti.

SALTANAT SORUŞTURMASI

Raporda, kamu vakıflarından üyelerine dudak uçuklatan aylıklar ödendiğine dikkat çekildi ve Merkez Bankası eski Başkanı Yaman Törüner ile yönetim kurulu üyelerinin maaşları örnek gösterildi. Rapora göre, 2005 yılında Yaman Törüner'e ayda toplam 32 bin 400, yönetim kurulu üyeleri Nedim Usta'ya 32 bin 250, Zeki Şener'e 22 bin 776 YTL emekli aylığı ödendi. Bunun üzerine Erdoğan inceleme talebine onay verdi. Bu arada, ortaya çıkan rakamlar, bu vakfın üyelerinin, 2 bin 133 YTL emekli maaşı alan Başbakan Erdoğan'dan 16 kat daha fazla aylık aldığını gösterdi.

Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın (BTK) Başbakan Erdoğan'ın onayıyla 173 devlet vakfı için başlattığı 'saltanat' soruşturması çerçevesinde, Merkez Bankası başta olmak üzere kamu bankalarının vakıfları ile aralarında MİT, Adalet, Milli Piyango, Gümrük, İçişleri gibi kuruluşların da bulunduğu personel vakıfları incelemeye alındı.

ERDOĞAN'I ŞAŞIRTAN RAPOR

Başbakan Erdoğan'ın vakıf soruşturmasına onay vermesinde özellikle Merkez Bankası Vakfı ile ilgili sunulan raporun etkili olduğu bildirildi. Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Muttalip Ünal'ın Başbakan'a ilettiği raporda, yüksek aylıklarla ilgili tespitler şu ifadelerle yeraldı:

'1987 yılında, bankada çalışanların yaşam standardını emeklilikte de sürdürebilmeleri amacıyla Banka Meclisi kararıyla Merkez Bankası Mensupları Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Vakfı kuruldu. 1 Ocak 1988 tarihinden itibaren personelin brüt maaşının yüzde 20'si oranında personel adına prim katkısı, ayrıca personelden de brüt maaşının yüzde 10'u oranında prim kesilip Vakfın hesabına aktarıldığı, bankadan emekli olanlara birikmiş aidatları, emekliliğinde iade edildiği halde nemaları ve bankanın ödemiş olduğu yüzde 20 katkı payları her yıl değerlendirilerek emekli personeline 2005 yılı sonu itibariyla en düşük bin 137 YTL, en yüksek de 9 bin 388 YTL taban aylığı ödendiği anlaşılmıştır. Başkan ve başkan yardımcıları pozisyonunda bulunanlara ise hizmetleri dikkate alınarak 8 bin 700 YTL taban aylığı, reel gelir aylığıyla beraber 32 bin ile 22 bin YTL arası değişen tutarlarda aylık bağlanmıştır.'

HANGİ VAKIFLAR MERCEK ALTINDA?

BAŞBAKAN'IN talimatıyla mercek altına alınan 173 kamu vakfından bazıları şunlar:

Merkez Bankası Vakfı, THY Vakfı, TBMM Vakfı, Milli Piyango Vakfı, Gümrük Vakfı, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay vakıfları, TRT Vakfı, Tekel Vakfı, Ankara ve İstanbul Trafik vakıfları, MİT Vakfı, Emekli Sandığı Vakfı, Adalet,

İçişleri, Sağlık ve Maliye Bakanlığı vakıfları, Tapu Kadastro Vakfı, Arsa Ofisi Vakfı, Karayolları Vakfı, Sanayi Bakanlığı Vakfı, Ankara Büyükşehir Belediyesi Vakfı, Dış Ticaret Vakfı, Erdemir Vakfı, SSK Vakfı, TCDD Vakfı, Tarım Kredi Vakfı, Diyanet Vakfı ve kamu bankaları vakıfları.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber