Memura 'Osmanlıca kursu' verilsin dilekçesi

Haber Giriş : 02 Mart 2006 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık'ın bakanlığa havale ettiği bir mektupta, "Devlet, Osmanlıca kurs açmalı. Bazı kamu görevlileri zorunlu katılmalı. Arapça ve Farsça bilen ödüllendirilmeli" denildi

Nakşibendi tarikatı şeyhi Mehmet Zait Kotku'nun "rüya aracılığıyla" Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mesaj gönderdiğini savunan bir emekli öğretim üyesinin mektubunu, "gereğinin yapılması için" Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) gönderen Başbakanlık, bakanlığa ilginç bir mektup daha havale etti.
"Ispartalı Araştırmacılar, Yazarlar, Şairler, Basın Yayın Mensupları, İlim Adamları" imzasını taşıyan mektupta Başbakanlık'ta "dilekçe hakkı" kapsamında ele alındı. Mektupta, Başbakanlık arşivi, kütüphaneler ve müzelerdeki belge, kitap ve gazetelerin okunabilmesi için çok iyi derecede Osmanlıca, Arapça ve Farsça bilen uzmanlara ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

'Zorunlu kurs verilsin'
Mektupta, "Türk din adamlarının Arapçayı doğru dürüst bilmemeleri, Kuran ayetlerine anlam verememeleri ağlanacak durumdur. Üniversitelerde öğrencilerin yeterli Osmanlıca, Arapça, Farsça bilgileri yoktur. İHL'yi bitiren ve imam-hatip olarak görev yapanlar Arapçada yetersizdir. Dini metni okumaktan dahi acizdirler. İlahiyat fakültelerini bitiren öğrenciler de aynı durumda" denildi.

Liseler ve sosyal bilimlerle ilgili fakültelerde Arapça ve Farsçanın seçmeli ders olarak okutulması istenen mektuptaki öneriler şöyle: "MEB, üniversiteler ve ilgili devlet kurumlarınca Osmanlıca kursu düzenlenmesi. Kurslara bazı kamu görevlilerinin mecburi katılımının sağlanması. Medya, vakıf veya dernek gibi kurumların bu dillerde kurs açmasına izin verilmesi. Bu dilleri bilen öğretmen veya kamu personelinin maddi yönden ödüllendirilmesi. Öğretmen ve kamu görevlilerinin Arapça ve Farsçayı daha iyi öğrenebilmesi için bu dillerin konuşulduğu ülkelere gönderilmesi.

Televizyonların bu konularda program yapmasına imkân tanınması. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın arkeolojik eserlere Grek ve Roma dönemi eserlerine verdikleri önemin daha fazlasını Türk-İslam eserlerine göstermeleri, bunu bir devlet politikası haline getirmeleri."

'Acele görüş' istendi
Başbakanlık, "Gerekenin mevcut yasalara göre yerine getirilmesi için hazırlık ve düzenlemelerin yapılmasının ardından uygulamaya geçilmesi"ni isteyerek mektubu MEB'e gönderdi. MEB Müsteşarlığı da mektubu Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'ne iletti. 5 daireye iletilen "acele ve günlü" yazıyla, mektuptaki ifadeler için görüş ve öneri istedi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber