Bakan Akdağ, 2006 yılı hedeflerini açıkladı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Mart 2006 14:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu yıl "Hava Ambulans Sistemi" kurarak, helikopter ve uçak ambulanslar satın alacaklarını söyledi.

Akdağ, özellikle olumsuz hava koşullarının yaşandığı Doğu'da kullanılmak üzere, asfaltta ve karda gidebilen paletli kar araçları kullanmaya başlayacaklarını bildirdi. Bakan Akdağ, Ankara 112 Komuta Kontrol Merkezi açılış töreni ve 1. Acil Sağlık Hizmetleri Sempozyumu'na katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Akdağ, Türkiye'de sağlık hizmetlerinde gelinen noktayı anlattı. 481 olan 112 acil yardım istasyon sayısının 977'ye ulaştığını, yani 3 yılda istasyon sayısının ikiye katlandığını ifade eden Akdağ, Ankara'da vakaya ulaşma süresinin 7 dakikaya ulaştığını kaydetti.

2002 yılında 140 bin kişiye bir 112 istasyonu düşerken, bu rakamın 69 bine indiğini belirten Akdağ, hedeflerinin ise Avrupa standardı olan 50 bin olduğunu söyledi. Akdağ, Doğu'da halen hasta taşımada kar araçlarının kullanıldığını ancak asfaltta ve yolda gidebilen 4x4 kar araçları da kullanmaya başlayacaklarını belirtti. Bununla birlikte "Hava Ambulans Sistemi" kurarak, helikopter ve uçak ambulanslar satın alacaklarını anlatan Akdağ, gerekli çalışmaları yaptıklarını kaydetti. 112 acil servis telefonlarının gereksiz meşgul edilmesinden dert yanan Akdağ, ambulanslara da geçiş üstünlüğü verilmemesine tepki gösterdi.

Hükümetin sağlık çalışanlarına şaşı baktığı yönündeki eleştirileri cevaplayan Akdağ, "Bizde, ebe, hemşire, doktor ve tüm sağlık çalışanlarının yeri çok yüksektir. Bizim siyaset felsefemizin çerçevesi insandır. İnsana hizmet eden herkesin başımızın üstünde yeri vardır. Mangalda kül bırakmayanlar ve ideolojik söylemlerde bulunanlar da bunu çok iyi biliyor" diye konuştu.

Akdağ, sağlık çalışanlarının mali ve sosyal haklarını geliştirmek için yaptıkları çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını ifade ederek, "Sağlık çalışanlarımıza şimdiye kadar 2 katrilyonun üzerinde döner sermaye katkı payı ödedik. Analarının ak sütü gibi helal olsun" açıklamasında bulundu.

Konuşmasında, yabancı hekim istihdamına karşı çıkanları da eleştiren Akdağ, Türkiye'de hekim sayısının iddia edilenin tam tersine az olduğunu tekrarladı.

Doğu'da görev yapan pratisyen hekimlerin 3.5 milyar, uzman hekimlerin ise ortalama 7 milyar ücret aldığını hatırlatan Akdağ, kamuda bu kadar maaş alan hiç kimsenin bulunmadığının altını çizdi. Buna rağmen Doğu'da görev yapacak doktor bulamadıklarını anlatan Akdağ, doktor atamalarında önceliklerinin Doğu olduğunu vurguladı. Konuşmasının ardından Ankara 112 Komuta Kontrol Merkezi'nin açılışını yapan Akdağ, serviste incelemelerde bulunarak görevlilerin çalışmalarını izledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber