Emniyet kemeri için geç kalmayın!

Bayram tatilinin trafik kazası bilançosu, 100’den fazla ölü, 600’den fazla yaralı. Peki, bu durum kader mi? Kazaları azaltmanın yolu eğitimden geçiyor. “Ben iyi araba kullanırım, kaza yapmam” demeyin ve aslında en çok kazayı böyle diyen kişilerin yaptığını biliyoruz.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Ekim 2013 21:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Emniyet kemeri için geç kalmayın!

GİZEM COŞKUNARDA

9 günlük bayram tatilinin ardından ortaya çıkan kaza bilançosu, yine Türkiye'nin acı gerçeğini gözler önüne serdi; 122 ölü, 681 yaralı. Trafik kazalarında dünyada her yıl ortalama 1,3 milyon kişi hayatını kaybederken, 50 milyon kişi de yaralanıyor. Türkiye'de ise her yıl ortalama 10 bin kişi hayatını kaybediyor ve 200 bin kişi yaralanıyor. Shell Turcas ise bu konu hakkında yürüttüğü sosyal sorumluluk projesiyle insanlara şöyle sesleniyor: "Her yıl milyonlarca kişi emniyet kemerini takmadığı için trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Geride ise sevdikleri ve onlara verdikleri sözler kalıyor. Siz de yolculuklarınızda emniyet kemerinizi takın ve sevdiklerinizin de takmasını sağlayın. Onlar için yaşama sözünüz olduğunu hiç unutmayın!"

Bayramdan bir gün önce Shell&Turcas ekibinden Yankı Özkan Yıldırır, Mustafa Aytaç ve Yasemin Türkkal'la Barcelona'ya gittik. Shell&Turcas, Türkiye'de yol emniyeti bilincinin artması amacıyla yürüttüğü eğitim çalışmaları ve etkinliklerle Stevie International Business Awards'ın 'Avrupa'da Yılın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Programı' kategorisinde ödüle layık görüldü. İki yılda Türkiye'de her yaştan 96 bin kişiye yol emniyeti eğitimi veren Shell&Turcas'ın yetkilileri İspanyol şoförleri de es geçmedi ve emniyet kemerlerini takmaları konusunda uyarılarda bulundu.

Bayram bilançosu, 131 ölü, 6 bin 738 yaralı/Video

Ülkemizde trafik kazaları en fazla temmuz, ağustos ve eylül aylarında yani tatil yolunda meydana geliyor. Ayrıca cumartesi ve pazar günleriyle gündüz saatlerinde daha fazla kaza yaşanıyor. Emniyet kemeri kullanımı, ölümcül yaralanma oranını ön koltukta seyahat edenlerde yüzde 50, arka koltukta seyahat edenlerde ise yüzde 75 azaltıyor.

İşte iki günlük yolculuğun ardından Shell Turcas ekibinden öğrendiğim hayat kurtaran bilgiler:

YASAL HIZ SINIRLARI HAYAT KURTARIR

Saatte 30 kilometre hızla çarpılan yayanın yaşamı şansı yüzde 95, saatte 60 kilometre hızla çarpılan yayanın yaşamı şansı yüzde 15'tir.

YAKIN MESAFADE RİSK ARTIYOR

Ölümcül kazaların yüzde 30'u yolculuğun son bölümlerinde veya yakın mesafeli seyahatlerde meydana geliyor.

ARKA KOLTUKTAKİ YOLCU BOMBA ETKİSİ YAPAR

Arka koltuktaki emniyet kemersiz bir yolcu, kaza sırasında emniyet kemerli diğer yolcular için bile ölümcül riske dönüşebilir.

ALKOL ÖLÜME DAVETİYE ÇIKARIR

Ölümle sonuçlanan trafik kazalarının yüzde 49'unun, tüm kazaların yüzde 40'ının nedeni alkoldür.

CEP TELEFONU SÜRÜCÜYÜ SARHOŞ EDER

Cep telefonuyla konuşan sürücünün, 4 duble rakı içip direksiyona oturan sürücüden farkı yoktur.

2. KATTAN DÜŞMEKLE AYNI ETKİYİ YARATIR

Saatte sadece 45 kilometre hızla bir ağaca çarpan araçtaki emniyet kemersiz yolcu, ikinci kattan düşmekle aynı etkide yaralanır.

İLK SORUMLU SÜRÜCÜLER

Türkiye'de 2012'de meydana gelen trafik kazalarında en fazla sorumluluk sürücülere ait. Sürücülerin yaptığı hataların başında "Araçlarını; yol, hava ve trafiğin gerektiği şartlara uygun hızda kullanmamak" geliyor.

EKONOMİYE MALİYETİ 518 MİLYAR DOLAR

Trafik kazalarının dünya ekonomisine maliyeti 518 milyar dolara ulaşıyor. 15-29 yaş arasındaki insanların ölüm nedenlerinin başında trafik kazaları geliyor. Önlem alınmaması halinde 2020 yılına kadar yılda ortalama 2 milyon kişi trafik kazalarında hayatını kaybedecek. DSÖ'nün (Dünya Sağlık Örgütü) 'Yol Emniyetinde Eylem 10 Yılı' programının başarıya ulaşması durumunda 2020 yılına kadar toplam 5 milyon kişinin ölmesi ve 50 milyon insanın yaralanması önlenecek.

ÖLME RİSKİNİZ YAŞADIĞINIZ YERE BAĞLI

Trafik kazaları, 15-29 yaş grubunda 1 numaralı ölüm nedenidir. Trafik kazalarında ölenlerin 3/4'ü erkek. Orta gelirli ülkeler dünyadaki araçların ancak yüzde 52'sine sahipken, dünyadaki trafik kazası ölümlerinin yüzde 80'i bu ülkelerde meydana gelmektedir. Orta gelirli ülkeler, trafik kazalarında ölüm oranlarının en yüksek olduğu ülkelerdir.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

x Kısa yolculukta kemer işe yaramaz

> Aslında emniyet kemeri kullanmamızı en çok gerektiren bu süre ve bu mesafedir. Ölümlü trafik kazalarının yüzde 80'i evinize 30 km uzaklıkta ve 55 km/s hızın altında gerçekleşmektedir.

x Kaza anında direksiyona tutunabilirim

> Bunu yapmak için saniyenin dilimlerini kullanabilseniz dahi çarpma etkisi kendinizi frenlemek

için kullandığınız kol ve

bacaklarınızı kırıp parçalayabilir.

x Ben kaza yapmam

> Sürücülük becerileri yüksek olan ve risk alan kişiler daha fazla kaza yapıyor. Araştırmalar, tedbirli olmakla düşük becerilerin büyük ölçüde telafi edilebileceğini, yüksek sürücülük becerisine güvenerek kural ihlal etmeninse ölümcül bir tercih olabildiğini gösteriyor.

x Benim başıma gelmez!

> Kazaların sadece diğer insanların başına gelmesini düşünmek

bizi rahatlatır. Ancak her üç insandan biri hayatlarının herhangi bir zamanında meydana gelen bir araç çarpışmasında yaralanmaktadır.

TRAFİK KAZALARINDA HIZIN ETKİLERİ

Ortalama hızda yüzde 5'lik bir düşüş, ölümlü kazaların sayısını yüzde 30 azaltabilir.50 km/s'lik şehir içi hız sınırı yaralanma ve ölümleri azaltabilir.114 ülke şehir içi hız sınırını 50 km/s veya bundan daha düşük bir seviyede uygulamaktadır.

EMNİYET KEMERİNİN ÖNEMİ

Emniyet kemeri, ölümcül yaralanma riskini ön koltukta oturanlar için yüzde 50'ye, arka koltukta oturanlar içinse yüzde 75'e kadar azaltır.

Emniyet kemeri mevzuatları hem ön, hem arka koltuklarda oturanları kapsamalıdır.

111 ülke arabadaki bütün yolculara yönelik kapsamlı emniyet kemeri mevzuatlarına sahiptir. Bu; 4,8 milyar kişiyi kapsamaktadır.

Dünyadaki ülkelerin yalnızca 1/4'ü emniyet kemeri mevzuatlarının uygulanma düzeyinin iyi olduğunu kaydetmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber