Rektörleri Kemal Alemdaroğlu'nu protesto etmekten haklarında soruşturma açılan 100 öğrenciye getirilen kampus yasağı sürüyor.

Haber Giriş : 07 Ocak 2004 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Rektörleri Kemal Alemdaroğlu'nu protesto etmekten haklarında soruşturma açılan 100 öğrenciye getirilen kampus yasağı sürüyor.

Soruşturma tamamlanmadan ceza aldıklarını belirten öğrenciler, kuracakları alternatif üniversitede hocalarını ders vermeye çağırıyor

İstanbul Üniversitesi'nin çeşitli fakültelerinde okuyan 100 öğrenciye konulan kampus sınırlarına girme yasağı sürüyor. Rektör Kemal Alemdaroğlu'nun intihal (bilimsel hırsızlık) yapmasını protesto etmek ve çeşit konularda basın açıklaması yaparak "ideolojik halay" çektikleri için 19 Aralık tarihinde 'yükseköğretim kurumu binalarına girme yasağı' getirilen öğrenciler okul kapısından geri çevriliyor.

Derslere ve final sınavlarına giremedikleri için dönem kaybetme riski yaşayan öğrenciler, öğrenim haklarının engellendiğini belirterek, iki günlük alternatif üniversite kuracaklarını söylüyor. Öğrenciler, rektörlüğün 'yasak kararının' kaldırılması için yürütmeyi durdurma istemi ile geçen hafta dava açtı. Üniversite yönetimi ise 'mevzuatın gerektirdiği biçimde' davrandıklarını öne sürüyor.

DAVA AÇTILAR
Hukuksuz uygulama ile karşılaştıklarını belirten öğrenciler, Rektörlüğün yasak kararının kaldırılması için de yürütmenin durdurulması istemi ile 29 Aralık'ta İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı'na dava açtı. Dava dilekçelerinde öğrenim haklarının engellendiğini ifade eden öğrenciler, bu kararın kaldırılmasını talep ediyor.

Hakkında üniversiteye giriş yasağı verilen öğrencilerden İ.Ü Edebiyat Fakültesi dördüncü sınıf öğrencisi Özlem Deniz Coşkun, şöyle konuşuyor "Rektör Alemdaroğlu'nun intihal olayı ve cezaevlerindeki ölüm oruçları ile ilgili basın açıklaması yaptık ve halay çektik. Bunun karşılığında ise hakkımızda soruşturma açıldı ve 19 Aralık tarihinde üniversiteye girişimizin yasaklanmasına ilişkin rektörlük karar aldı. Demokratik hakkımızı kullanmanın bedelini eğitim hakkımız engellenerek, ödüyoruz."

ALTERNATİF ÜNİVERSİTE
Yasaklı listesinde yer alan İ.Ü Hukuk Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi Zeliha Kabataş da, "Derslerimize ve sınavlarımıza giremiyoruz. Kapısından giremediğimiz üniversitenin karşısına biz de tepkimizi göstermek için iki günlük alternatif üniversite kuracağız. Tüm hocalarımızı bize orada ders vermeye davet ediyoruz" diye konuşuyor.

Yasak kararının Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'ne göre alındığını dile getiren İ.Ü Rektör Yardımcısı Prof. Dr Nur Serter ise kararı şöyle savunuyor "Hukuksuz uygulama yok. Onların demokratik hakları çerçevesinde yaptıkları uygulamalara ses çıkarmadık. Ama onlar bunu kötüye kullandılar. Demokrasiyi hukuku nasıl iyi kullanacaklarını öğrenecekler."

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber