12 Eylül'ü bitiren vize

Türkiye ile AB arasındaki en önemli süreçlerden biri başladı. Vize muafiyeti için “Vize Serbestisi Diyaloğu” ve “Geri Kabul Anlaşması” imzalandı. Anlaşmaya göre Türk vatandaşları 3.5 yıl sonra AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilecek. Önümüzdeki 3 yıl içinde ise vize için evrak kolaylığı sağlanacak.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Aralık 2013 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
12 Eylül'ü bitiren vize

MAHMUT GÜRER / HAKKI KURBAN

TÜRKİYE 12 Eylül 1980 darbesinin izlerinden birini daha sildi. Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın başı çektiği ve kamuoyunda "12 Eylül darbe yasaları" olarak bilinen uygulamalardan biri daha demokrasiyle birlikte rafa kalkmış oldu. Darbecilerin, aydınların yurtdışına engel olmak için uygulamaya koyduğu "vize", dün Ankara Palas'ta atılan imzalarla resmen sona erdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış ve AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström arasında, Türkiye-Avrupa Birliği arasında Vize Serbestisi Diyaloğu ve Geri Kabul Anlaşması imzalandı. İmza törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

DAHA AZ EVRAK İSTENECEK

Türkiye'nin, AB'ye üyelik müzakereleri sırasında uzun süredir talep ettiği vize muafiyeti görüşmeleri, geri kabul anlaşmasının imzalanmasına paralel olarak başlatılacak. Bu kapsamda AB ilk olarak, Türk vatandaşlarına vize kolaylığı getirecek. Schengen vizesi almak isteyen belirli meslek gruplarına ait kişilerden uzun süreli vize taleplerinde daha az evrak istenecek.

MECLİS'E GÖNDERİLECEK

Ankara ise AB'ye kaçak giriş yaparken yakalananları geldikleri ülkelere gönderilene kadar mülteci kamplarına yerleştirecek. Karşılıklı adımların yaklaşık 3.5 yıl gözleneceği sürecin sonunda AB'den Türklere vize muafiyeti getirmesi talep edilecek. Bu talep yerine getirilmediği takdirde geri kabul anlaşması da gözden geçirilecek. Anlaşmalar onay için Meclis'e gönderilecek.

'TÜRKİYE'YE BAKIŞ AÇISI DEĞİŞECEK'

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, dünyada her şeyin değişebileceğini ancak tarih ve coğrafyanın değiştirilemeyeceğini isöyledi. Türkiye'nin tarihi ve coğrafi bakımdan Avrupa'nın bir parçası olduğunu kaydeden Dışişleri Bakanı, "Türkiye-AB entegrasyon süreci devam ederken, halklarımızın arasında böyle bir vize serbestliği anlaşmasına ihtiyaç vardı. Önümüzdeki 3-3.5 yıl içinde kurumlarımız arasında, yoğun bir iş birliği oluşacak" dedi.

'ONAYLANMASINI KISA SÜREDE BEKLİYORUZ'

AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström imzalarla birlikte tarafların güveninin artacağını vurgularken, "Anlaşmaların onaylanmasını kısa sürede bekliyoruz" dedi. Malmström, "Sayın Bakan'ın (Davutoğlu) ve farklı mercilerinin, yol haritasındaki koşullarla ilgili endişeleri var. Bunu anlayışla karşılıyoruz. Bunlara çözüm bulmaya çalışacağız. Bugün bu diyaloğun ne kadar uzun süreceğini kestiremiyoruz. Geri Kabul Anlaşmasının uygulanması yol haritasındaki öngörülen gereksinimlerden bir tanesi" diye konuştu.

N O T L A R

- İmza töreninde, Erdoğan'ın yanı sıra kabineden Ahmet Davutoğlu, Egemen Bağış, Bekir Bozdağ, Sadullah Ergin, Zafer Çağlayan ve AB üyesi ülkelerin neredeyse tümünün büyükelçileri de yer aldı.

- AB Bakanı Bağış toplantıya, AB Litvanya Dönem Başkanlığı'na jest yapmak amacıyla, ülkenin resmi dönem başkanlığı kravatıyla katıldı.

- Erdoğan, Ankara Palas'taki tören sonrası, toplantıya katılan bakanlarla kısa süreli bir toplantı da gerçekleştirdi.

- Toplantının bitiminin ardından tüm bakanlar Erdoğan'ı arabasına kadar uğurladı.

RİZE ÇAYI, TÜRK KAHVESİ

HEYETLER arası toplantı sonrasında Davutoğlu, Güler, Bağış ve Malmstörm kısa süreli sohbet etme imkanı buldu. Bakanlar İsveçli Malmstörm'e ince belli bardakta çay ikram etti. Bu sırada Malmstörm'ün sıcak çay bardağını tutarken zorlandığı görüldü. Çay sohbetinin ardından Davutoğlu ile Malmstörm tarafından Türkiye-AB Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni, İçişleri Bakanı Güler ile Malmstörm tarafından da Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması imzalandı. Anlaşmanın ardından heyet, bol köpüklü Türk kahvesi içti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber