Garnizonda trilyonluk çek usulsüzlüğü

Haber Giriş : 28 Nisan 2006 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aralarında Yarbay Ertan S. ile 6 astsubayın da bulunduğu şebekenin Silahlı Kuvvetler'e ait çekleri kullanarak aldıkları malları garnizona sokmadan piyasaya sürüp, kazandıkları parayı hesaplarına geçirdikleri iddia ediliyor.

Sivas Garnizon Komutanlığı arazisi içindeki tarihî kilisedeki 10 milyon dolarlık tarihî çanın çalınmasıyla başlatılan soruşturmanın kapsamı genişletildi. Tabur Komutanı Yarbay Ertan S. ile 6 astsubayın da aralarında bulunduğu 14 kişinin gözaltına alındığı soruşturmada Silahlı Kuvvetler'in, çekleri kullanılarak trilyonlarca lira zarara uğratıldığı belirlendi. Yapılan incelemede 5 yıldır garnizon kantin sorumluluğunu yürüten bir astsubayın bir günde 260 milyar liralık (260 bin YTL) çek kestiği ortaya çıkarıldı. Şebekenin toptan satın aldıkları malları garnizona sokmadan piyasada satıp, nakit paraya dönüştürdükleri ifade ediliyor. Şebeke üyelerinin, tabur komutanı Yarbay Ertan S.'ye ?Bir trilyonluk cep harçlığı verdik' dediği ileri sürülüyor.

Sivas Garnizon Komutanlığı Er Eğitim Tugayı içinde bulunan kiliseden çalınan 10 milyon dolarlık altın alaşımlı tarihî çanın çalınması üzerine başlatılan soruşturmada gözaltına alınan zanlıların, hırsızlık olayının yanı sıra çok sayıda suça da karıştığı ortaya çıktı. Soruşturma kapsamında zanlılar hakkında kara para aklamak, zimmet, irtikap, ihaleye fesat karıştırmak, suç işlemek için silahlı örgüt kurmak, uluslararası platformda tarihî eser kaçakçılığı yapmak, tarihî eser niteliği taşıyan çanı askerî bölgeden hırsızlık suretiyle çalmak, suçtan elde edilen maddi değeri mal varlıklarına aktarmak, illegal ortaklık gibi onlarca suç iddiası bulunuyor.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan subayların Silahlı Kuvvetler'e ait çekleri kullanarak haksız menfaat elde ettiği ortaya çıktı. Zanlıların milyonlarca YTL harcama yapıldığını gösterip, satın alındığı belirtilen malları piyasaya sürdüğü, ele geçen paraları da zimmetlerine geçirdikleri iddia ediliyor. 5 yıldır Garnizon Komutanlığı'nın kantininden sorumlu olarak çalışan astsubayın kantine alınacak mallarla ilgili şebeke üyeleriyle ortaklık kurduğu belirlendi. ?Şu ihaleyi sana vereceğim. Nasıl çalışırız?? şeklinde teklif götüren astsubayın kârdan yüzde 50 pay alarak sivillerle ortak olduğu belirtiliyor. Garnizon Komutanlığı'nın açtığı ihalelere katılmamaları için subayların bizzat vatandaşları tehdit etmeleri de dosyaya girdi. Subayların evlerinde yapılan aramada çok sayıda ruhsatsız silah ele geçirildi. Şebekenin başını ise Ali G. adlı astsubayın çektiği öne sürülüyor.

Çan soruşturmasında tarihî çanı asker üniforması giyerek çalan sivillerin ise subaylarla iş ortaklığı bulunan kişiler olduğu saptandı. Ele geçirilen çanın yeniden Er Eğitim Tugayı'na konulmayacağı belirtiliyor. Çanın müzeye konulacağı da iddialar arasında.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber