'63 yılın en kurak dönemi'

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmayla, Erzurum'un 63 yıl sonra ilk kez en kurak dönemini yaşadığı tespit edildi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 14 Ocak 2014 15:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'63 yılın en kurak dönemi'

Bölge müdürü Uygar Us, hizmet binasında düzenlediği basın toplantısında, mevsimsel tahminlerin çok tutarlı olmadığını belirterek, bölge bahar yağışlarının çok iyi olacağını beklediklerini söyledi. Bölgede beş ilde 10 meteoroloji müdürlüğünün olduğunu ifade eden Us, "Bölge müdürlüğü olarak 120 personelle hizmet veriyoruz. Personelimizin 73'ü üniversite mezunu. Diğerleri ise destek hizmeti veriyor. Bölgemizde halkımıza en iyi şekilde hizmet vermeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde genel olarak yağış azlığının olduğunu anlatan Us, "Özellikle son dönemde yüksek basıncın etkisindeyiz. Türkiye'ye çok az yağış gerçekleşiyor. Geçen yıl ocak ve şubat ayları mevsim normallerinin üzerindeydi. Ama şubattan sonra yağış azaldı. Sadece mart ve kasım aylarında mevsim normalleri civarında yağışa maruz kaldık. Onun dışındaki aylarda hep yağışımız miktar olarak maalesef azdı. Doğu Anadolu Bölgesi'nin tamamında bu söz konusu" şeklinde konuştu.

Us, tüm ilçelerin meteorolojik ölçümlerinin yapılır hale getirildiğini belirterek, "Balon hesaplarımız için daha tasarruflu olan hidrojen jeneratörüne geçildi. Balon şişirmek için 50 lira yerine 8 liraya mal oluyor. Önemli bir kar sağlandı" ifadelerini kullandı.

Meteoroloji radarının kurulumuyla ilgili yer tespitinin yapıldığını, genel müdürlük tarafından ihalenin tamamlandığına değinen Us, güneş enerjisi için yatırımcılara çağrıda bulunarak, güneşlenme süresinin yüksek rakım nedeniyle Erzurum'da çok iyi olduğuna dikkati çekti.

"Türkiye'nin en soğuk ili Ardahan"

Türkiye'de en düşük sıcaklıklardan biri olan eksi 45.6 derecesinin 20 Ocak 1972'de Ağrı'da kaydedildiğini belirten Us, "Buradaki sıcaklık farkı 85'e ulaşıyor. Ağrı, bölgenin en çok yağış alan illerinden biri olarak karşımıza çıkıyor, 521 kilogramla. Ardahan aslında ortalama sıcaklık olarak baktığımızda Türkiye'nin en soğuk ili. En düşük sıcaklık eski 39.8 ile yine 1972'de tespit edilmiş" dedi.

Us, "1950'den bu yana ölçtüğümüz en düşük toplam yağış miktarına 2013 yılında ulaşmışız. Bundan önce yani 1970'te en düşük yağış 290.4 kilogramken 2013 yılında 261.8 kilogram yağış tespit ettik. Kuraklıkta kötü bir rekor kırıldı" diye konuştu.

Hava kirliğine de değinin Us, "Kentteki kirlilik sadece yakıttan kaynaklanmıyor. Çünkü şehrin yapısı, bu kirliliğe müsait. Bacalardan çıkan hava atmosfere karışamıyor. Havalimanı tarafı daha kirli. Kentte hiç yakıt kullanılmasa araçların egzoz gazından bile burada kirlilik oluşur. Onun için önlemek mümkün değil. Ancak kent merkezi için tedbirler alınabilir" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber