10 baro ?ücretsiz avukat' uygulamasını durduruyor

Haber Giriş : 10 Mayıs 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ücretsiz avukatlık uygulamasıyla ilgili uzun süredir yaşanan ödenek krizinin çözülmemesi dolayısıyla 10 baro, davalarda avukat görevlendirmeme kararı aldı.

Geçtiğimiz ay Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) girişimiyle Ankara'da yapılan baro başkanları toplantısında, Maliye Bakanlığı'ndan yaklaşık 150 milyon YTL tutarındaki ödeneğin gönderilmemesi durumunda ücretsiz avukatlık uygulamasının 9 Mayıs'tan itibaren durdurulması kararlaştırılmıştı. Bakanlığın 20 milyon YTL ek ödenek göndermesi üzerine eylem kararının yeniden gözden geçirilmesini isteyen TBB, bu konuda il barolarından görüşlerini bildirmelerini istedi. Baroların büyük bölümü, eylem kararının ertelenmesi yönünde görüş bildirirken, İstanbul, İzmir ve Bursa barolarının da dahil olduğu 10 baro, eylem kararında ısrar ederek ücretsiz avukat görevlendirmeyeceklerini açıkladı. Bazı barolar ise TBB Yönetim Kurulu'nun alacağı karara uyacağı yönünde görüş belirtti.

TBB Başkanı Özdemir Özok, ödenek sorununun çözülmesi için girişimlerini sürdürdüklerini belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da konuyla ilgilendiği yönünde bilgi verildiğini söyledi. Maliye Bakanlığı'ndan tahsis edilen 20 milyon YTL'lik ödeneğin sorunu çözmediğini, bu yıl ücretsiz avukatlık uygulaması için en az 150 milyon YTL'ye ihtiyaç bulunduğunu aktaran Özok, yeni yasal düzenlemelerin de yapılması gerektiğini ifade etti. Özok, bazı baroların ödeneğin bir kısmının gönderilmesi üzerine eylem kararını ertelediklerini hatırlatırken, eyleme devam ya da erteleme kararının baroların kendi inisiyatifinde olduğunu dile getirdi. İzmir Barosu CMK Uygulama Servisi Başkanı Avukat Erkan Güzgülü de daha önce aldıkları eylem kararı doğrultusunda avukat görevlendirmeyi durduracaklarını açıkladı. Şimdiye kadar yapılmış olan görevlendirmeler doğrultusunda avukatların eski davaları takip edeceklerini söyleyen Güzgülü, ödenek sorunu çözülene kadar gelecek yeni taleplerin karşılanmayacağını ve avukat görevlendirmeyeceklerini belirtti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber