İçişlerindeki bilgisayarlarda casus yazılım..

İçişleri Bakanlığı, veri tabanlarında casus yazılım avına çıktı. TÜBİTAK'taki bazı bilgisayarlarda ise casus yazılım tespit edildi. Veri casusluğunu kimlerin, nasıl yaptığı inceleniyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 10 Mart 2014 12:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İçişlerindeki bilgisayarlarda casus yazılım..

Devletin zirvesinin kullandığı kriptolu telefonlara sızan, binlerce kişiyi dinleyen, ortam dinlemesi yapan paralel yapının devletin bilgisayarlarına da sızdığı ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı inceleme kapsamında TÜBİTAK'taki bazı bilgisayarlarda casus yazılımlar tespit edildi. İnceleme kapsamında yazılımla hangi bilgilerin, ne amaçla hangi noktalara servis edildiği ve kimlerin bu bilgi akışını sağladığı soruşturulacak.

YURTDIŞINA MI PAZARLANDI?

Hukuk dışı yöntemlerle elde edilen verilerin hangi amaçla kullanıldığı araştırılırken, bilgi dökümlerinin yurtdışına servis edildiği endişesi yaşanıyor. Bilgi toplama ve siber saldırılara imkan tanıyan casus yazılımlar, internet erişimi olmayan bilgisayarların içinde bulunan verilere de ulaşıp, bunları değiştirebiliyor. Bu yazılımlar gizlice bilgisayarlara yüklenebildiği gibi özellikle dizüstü bilgisayarların üretimi ya da kargo ile gönderilmesi sırasında da bilgisayarlara yerleştirilebiliyor.

İKİ KRİTİK BİRİM

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yeni bir yapılanmaya gidileceğini açıkladığı TÜBİTAK'a bağlı Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi ve Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü'nde kapsamlı bir çalışma yürütülüyor. Kripto telefonların teknik casusluk yöntemi kullanılarak dinlendiğinin ortaya çıkmasının ardından, kamunun bütün bilişim altyapısı ve son yıllarda yapılan yazılım ihaleleri de mercek altına alındı. Resmi kurumlardaki altyapı yazılımlarının güvenirliliğine, bilgi, belge ve tüm resmi yazışmaların kopya cihaz yazılımlarla başka merkezlere aktarılıp aktarılmadığına bakılıyor. Devlet sırlarının yabancı gizli servislerin eline geçme ihtimaline karşı Emniyet Genel Müdürlüğü, Türkiye İletişim Başkanlığı ve TÜBİTAK'a yazılım yapan şirketlerin bağlantıları da inceleniyor. Casus yazılımlarla binlerce kişinin e-postalarının da takip edilmiş olma ihtimali üzerinde duruluyor. Diğer taraftan TÜBİTAK'ta yürütülen soruşturma kapsamında Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın yazılım birimindeki 5 kişiyi de görevden uzaklaştırdığı öğrenildi.

DİNLEME ÜSSÜ KURDULAR

Emniyet'in usulsüz dinleme iddialarına yönelik geniş çaplı soruşturması da sürüyor. Polis ve mülkiye müfettişlerinin oluşturduğu ekip, dinleme, teknik ve fizik takipten sorumlu polislerin listesini çıkarıyor. İnceleme kapsamında yasal sürenin bitmesine karşın imha edilmeyen evraklar, tapelerin dışarı nasıl sızdığı belirleniyor. İlk tespitlere göre Ankara, İstanbul'da 'paralel dinleme üsleri' kurulduğu da belirtiliyor.

BOX PLUS'A TALEP ARTTI

"Dinleniyorum " endişesi taşıyan vatandaşlar farklı yöntemlerle güvenlik önlemi almaya başladı. Ankaralı bir böcek arama şirketinin cep telefonu dinlenmesine karşı geliştirdiği kutuya da talep yağıyor. "Box plus" adı verilen nano teknoloji ile üretilen kutu cep telefonu sinyalini kesiyor, dinlemenin önüne geçiyor. Böcek arama detektöründe de satış patlaması yaşanıyor.

GÜVENLİK VURGUSU!

Paralel yapının dinleme listesinde yer alan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu da teknolojik altyapısını ve bilişim kadrosunu güçlendiriyor. Kurum ağırlıklı olarak yazılım geliştirme personeli olmak üzere bilişim uzmanı almak için ilana çıktı. BDDK ilanında, işe alınacak bilişim uzmanlarının istediği şartlar içinde "devlet güvenliği" vurgusu dikkat çekti. BDDK'nın verdiği ilana göre, ilk etapta yazılım güvenliği için 20 bilişim uzmanı alacak. Kurum varolan yazılım sistemini de güncelliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber