Liselerde yaşanan 'düzmece rapor'lar hakkında Tabip Odasının açıklaması...

Haber Giriş : 27 Mayıs 2006 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sınavlar nedeniyle okulların boşaldığını, MEB'in de bunu kolaylaştırdığını açıklamış, "Sağlıklı öğrencilere düzmece hasta raporu verilirken meslek odaları nerede?" demiştik. İstanbul Tabip Odası'ndan ses geldi. İşte bu konudaki görüşlerinden bir bölümü:
"Milli Eğitim Bakanlığı bu uygulamayı derhal değiştirerek devamsız öğrencilerin raporla sorunu çözme konusunu sona erdirmelidir. Bu öğrenciler gerekiyorsa izinli sayılmalıdır.

Şimdiki uygulama hekimleri ve rapor alan öğrenci ailelerini yasa karşısında suçlu duruma düşürmektedir. Yeni Türk Ceza Kanunu böyle bir durumda rapor veren hekimi ve kullanan aileyi hapis cezasıyla cezalandırmaktadır. TTB Soruşturma ve Yargılama Yönetmeliği gerçeğe uymayan rapor verme işleminin geçici olarak meslekten men cezasıyla cezalandırılmasını öngörmektedir. Tıbbi Deontoloji Tüzüğü de sahte rapor vermeyi yasaklamaktadır.

Şimdiye dek kamu sağlık kurum ve kuruluşlarından verilen, çocuklara yardım duygusu ve "eş-dost" sempatik ilişkileriyle yürütülmeye çalışılan rapor olayı bu yıl yapılan değişiklikle "özel raporu" da olanaklı hale getirdiğinden, rapor alma olayının ticari bir çehre alabileceği endişesini doğurmaktadır.

Bu uygulamanın en sorunlu tarafı ise, çocuklarımıza vermiş olduğumuz yanlış mesajda yatmaktadır. Henüz yetişmesini tamamlamamış çocuklarımız "sahte rapor" alma işleminin gerektiğinde olabildiğini bizzat görebilmekte ve hukuksal olmayan yollarla bazı sorunların çözülebildiğini fark etmektedirler. Burada her ne kadar "kötü niyet" gözükmemekteyse de gerçek hayatta bu "niyet" sınırını çizmek kişilere bağlı olarak kalmaktadır. Maalesef doktorlar da bu olayda yer almak zorunda bırakılmaktadırlar.
Sakıncaları net olarak ortada olan bu uygulama mutlaka sona erdirilmeli ve Milli Eğitim Bakanlığı rapor gerekliliği olmaksızın bir çözüm üretmelidir. İyi niyetle de olsa rapor veren hekimlerin de hapis cezası gerektirebilecek bir işlem gerçekleştirdiklerinin farkında olmaları gerekmektedir..."

Özetin özeti: Rapor konusunda orta büyük bir yanlış var. Cezai müeyyideleri de çok ağır. Bu konuda tabip odalarını kutluyor, Milli Eğitim Bakanlığı'nı ise kınıyoruz. Doktorlar açıkça, "Bizi bu işe alet etmeyin" diyorlar. Doğru da söylüyorlar. MEB bakalım ne çözüm üretecek?..

abbas güçlü/milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber