Kurallara uymayan bedelini ödeyecek

CHP’nin yerel seçimleri değerlendirmeye devam ettiği toplantıda, 5 dakika olarak belirlenen konuşma süresini aşan Dilek Akagün Yılmaz’a tepkiler üzerine gerilim yaşandı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Nisan 2014 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kurallara uymayan bedelini ödeyecek

MERİÇ TAFOLAR/MİLLİYET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, partisinin kapalı grup toplantısında, 5 dakika olarak belirlenen süreyi aşan ve 12 dakikanın üzerine konuşan, ulusalcı kanadın etkin isimlerinden Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz'ın konuşmasının ardından sert bir mesaj verdiği ortaya çıktı. "Parti kurallarına uymayanlar bedelini ödeyecek" diyen Kılıçdaroğlu'nun, bu sözleriyle parti yönetimini ve politikalarını kamuoyu önünde eleştiren ve yerel seçim sürecinde başka partilerin adaylarına destek olan milletvekillerini hedef aldığı belirtildi.

Bedelini ödersiniz

Yerel seçimlerin ardından beklediği oyu alamayan CHP, Kılıçdaroğlu başkanlığında cuma günü toplanan Parti Meclisi ve cumartesi günü toplanan kapalı grupta, nerede hata yapıldığını bulmaya çalıştı. Alınan bilgilere göre Kılıçdaroğlu, yöneltilen eleştirilere verdiği yanıtlarla, başka partilerin adaylarına çalışan ve parti yönetimini kamuoyu önünde eleştiren vekillere, "bedelini ödersiniz" mesajını verdi.

Süresini aştı, tepki çekti

Alınan bilgilere göre, cumartesi günkü kapalı grup toplantısında, milletvekillerinin konuşmalarının 5'er dakika ile sınırlandırılması konusunda mutabakata varıldı. Milletvekilleri bu kurala uyarken, partinin ulusalcı kanadının etkin isimlerinden Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz yaptığı sert tonlu konuşmasında süreyi aştı. Süresini aşması üzerine Kılıçdaroğlu tarafından, "Sürenizi aştınız" uyarısı yapılan Yılmaz, "Benim söyleyeceklerim önemli" diyerek konuşmasına devam etmek istedi.

Bunun üzerine araya giren bazı milletvekilleri, "Bizim söylediklerimiz önemli değil miydi, 5 dakika kuralına uymanız gerekir" diyerek tepki gösterdi.

Bu tepkilere karşın Kılıçdaroğlu, "Bırakın konuşsun" diyerek, Yılmaz'ın konuşmasını kesmedi.

'Hak gasbı' vurgusu

Konuşmasının 12. dakikasına giren Yılmaz'a CHP'li milletvekillerinden tepki gelmesi üzerine araya giren Kılıçdaroğlu'nun, "Bir milletvekiline 'Neden konuşuyorsunuz' demeyi doğru bulmuyorum, ancak 5 dakika kuralını çiğneyerek diğer milletvekillerinin haklarını gasbediyorsunuz" diyerek, Yılmaz'dan konuşmasını toparlamasını talep etti.

Kılıçdaroğlu'nun uyarıları ve milletvekillerinin tepkileriyle konuşması yer yer kesilen, ancak 12 dakikayı aşan bir konuşma yapan Yılmaz'ın sözlerini bitirmesinin ardından Kılıçdaroğlu'nun, "Bugünkü tavrınızı kastederek söylemiyorum ancak bu partinin kurallarına uymayanlar, benzer davranışlar sergileyenler bedelini ödeyecekler" diyerek, parti içi muhaliflere sert mesaj verdiği öğrenildi.


Teşkilat tepkisine kurultayla çözüm

ÇETİNER ÇETİN/ YENİŞAFAK

Seçim yenilgisinin yoğun şekilde tartışıldığı CHP'de Kılıçdaroğlu, çıkış arıyor. CHP lideri, 550 sayfalık seçim raporunun da partideki ulusalcılar tarafından sert bir dille eleştirilmesi nedeniyle oluşan tepkileri cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası seçimsiz kurultayla aşmayı planlıyor. Bazı teşkilatlarda da yoğun tasfiye için düğmeye basıldı

30 Mart yerel seçimlerine paralel yapının desteği ile giren ve seçimlerden umduğunu bulamayan CHP'de sular durulmuyor.

Geride bıraktığımız hafta partisinin yetkili kurullarında seçimleri değerlendiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, teşkilatlardan ve tabandan gelen tepkiler üzerine riske girmeyecek bir formül üzerinden kurultaya gidebileceği belirtiliyor. Seçimin kendileri için bir yenilgi sayılamayacağını vurgulayan Kılıçdaroğlu'nun, CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal ve seçim sonrası giderek sertleşen ulusalcı kanadın baskıları karşında seçimsiz kurultay yönetimi için arayışlar başlattığı kaydedildi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SONRASI

Seçim yenilginin ardından 41 il teşkilatı ve yüzü aşkın ilçe teşkilatından gelen tepkiler üzerine tabanın ve teşkilatların gazını almak isteyen CHP liderinin, gelebilecek ağır tepkileri dikkate alarak kurultayı Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasına bıraktığı belirtiliyor. Ancak kurultayın seçimli mi seçimsiz mi olacağı konusunun henüz netleşmediği belirtiliyor. Zira CHP'nin mayıs ayının ilk haftasında teşkilatlarda bir anket yapmaya hazırlandığı, çıkacak tabloya göre hareket edileceği kaydedildi.

TASFİYE HAZIRLIĞI

Seçim yenilgisinin ardından 550 sayfalık seçim raporunda CHP'nin cemaat ile yaptığı koalisyon ortaklığına hiç vurgu yapılmazken, bu ittifaka destek vermeyen ve eleştiren teşkilatlarda ciddi bir tasfiye hazırlığının da başlayacağı öğrenildi. İzmir'in 4, İstanbul'un 8 ve Ankara'nın 5 ilçesi ile 19 il teşkilatında da orta çaplı tasfiyelerin başlatılacağı bildildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber