THY iç hatlarda ucuz uçmaya devam edecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2006 14:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, yoğun yolcu talebi olmasına rağmen iç hatlardaki bilet fiyatlarında değişiklik yapmayacaklarını söyledi.

Kotil THY Genel Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında, 2006 yılının ilk çeyreğini değerlendirerek, çeşitli konularda açıklamalarda bulundu.

Bu yıl dış hatlarda 24 yeni hat açarak THY tarihindeki en büyük atılımı gerçekleştirdiklerini kaydeden Kotil, ?Ekonomik öngörüsü olmadan hiçbir hattı açmayız? dedi.

Her uçtukları yerden bir kar ve çıkar beklediklerini ifade eden Kotil, THY olarak uçacakları daha birçok yerin bulunduğunu söyledi.

Yeni açılan hatları planlarken bu hatların bir yıl boyunca kendisini toparlamasını planladıklarını belirten Kotil, açılan hatlardaki doluluk oranlarının başlangıç olarak iyi olduğunu kaydetti.

Bunun da yeni hatlarla ilgili politikalarının doğruluğunu gösterdiğini vurgulayan Kotil, ?THY nereye sefer açarsa açsın çok orijinal bir durum olmazsa o hat yıl boyunca ekonomik olur? diye konuştu.

Kotil, 2007 yılında yeni açılan hatlardaki frekans sayılarını artıracaklarını bildirdi.

YILIN İLK ÇEYREĞİ

Bu yılın Ocak-Nisan döneminde iç ve dış hatlarda toplam 4,5 milyon yolcu taşıdıklarını ve bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13'lük bir artış kaydedildiğini ifade eden Kotil, yıl sonu itibarıyla 18 milyon yolcu ve yüzde 20'lik bir büyümenin hedeflendiğini söyledi.

Kotil, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 9,7 ile Avrupa'nın en hızlı büyüyen ikinci havayolu olduklarını vurguladı.

Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Ocak-Nisan döneminde 330 bin yolcu taşındığını belirten Kotil, bu havalimanından taşınan yolcu sayısının Esenboğa Havalimanı'nı geçtiğini ifade etti.

Kotil, özellikle iç hatlarda Sabiha Gökçen Havalimanı'nı daha fazla etkin hale getireceklerini kaydetti.

Yılın ilk çeyreğinin havacılıkta ?ölü sezon? olarak adlandırıldığını ve havayolu şirketlerinin bu dönemde zarar ettiklerini ifade eden Kotil, bu dönemde 110 milyon YTL zarar öngören THY'nin bütçeden 18 milyon YTL sapma yaparak 128 milyon YTL zarar ettiğini söyledi.

?FİYAT YARIŞINA GİRMEYİZ?

Kotil, dövizdeki dalgalanmanın da kendilerine kar ya da zarar olarak çok büyük bir farklılık getirmediğini, doların artışından dolayı bilet fiyatlarında net bir artışın olmayacağını bildirdi.

THY'nin iç ve dış hatlardaki politikalarının çok farklı olduğunu dile getiren Kotil, dış hatlarda rekabet halinde olduklarını ve bilet fiyatlarının sektörün kendi doğasında oluştuğunu, iç hatlarda da bilet fiyatlarını düşük tutacaklarını söyledi.

Kotil, ?Yaz geldi diye dış hatlarda ikiye katlanan bilet fiyatlarını iç hatlarda da ikiye katlamak gibi bir niyetimiz yok. Bu talebi kısar. İç hatlarda fiyat yarışına girmeyiz? diye konuştu.

Türkiye'deki havacılıkta sağlanan gelişmenin tüm dünyada ilgi çektiğini vurgulayan Kotil, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) 2008 yılındaki toplantısının Türkiye'de yapılmasının söz konusu olduğunu söyledi.

?AYRIMCILIK YOK?

Kabin memuru alımında erkeklerin ağırlıkta olduğu yolundaki eleştirilere de değinen Kotil, THY'de şu an bin 842 kabin memuru bulunduğunu ve bunların 476'sının erkek olduğunu söyledi.

Bu yıl alınan ya da alım süreci devam eden 300 yeni kabin memurunun 116'sının erkek olduğunu ifade eden Temel Kotil, ?73 yıllık geçmişe sahip olan ve yaklaşık 11 bin 500 çalışanıyla Türkiye'ye ve Türk insanına hizmet etmeye çalışan THY'nin çalışanları arasında ayrımcılık yapması söz konusu değildir? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber