Türkiye rüzgar enerjisine geçiyor

Türkiye, bugüne kadar 7 milyar dolar yatırım yapılan rüzgar enerjisiyle enerjinin yüzde 10'unu sağlıyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 05 Ekim 2014 11:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye rüzgar enerjisine geçiyor

Türkiye, elektrik ve doğalgaza gelen zamları konuşuyor. Yüzde 9'luk zam faturaları ciddi oranda artıracak. Fakat bunun 24 ay aradan sonra yapılan ilk zam olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Türkiye'nin petrol ve doğalgaz rezervi bulunmadığı ve bu kaynakları yurtdışından olmak zorunda olduğu düşünüldüğünde, alınan bazı önlemlerin bu zamları ötelediği söylenebilir.

Bunların başında da yenilenebilir enerji, özelikle de rüzgar enerjise yatırımları geliyor.

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre; geçtiğimiz günlerde zamları açıklarken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da rüzgar yatırımlarının önemine dikkat çekti ve önümüzdeki yıl rüzgar santralları sayesinde 1 milyar dolar daha az enerji ithalatı yapılacağını kaydetti. Yıldız aynı şekilde, rüzgar enerjisinden üretilen elektriğin ilk defa geçen hafta pazar günü komple üretilen elektriğin yüzde 10'una yükseldiğini söyledi.

3.5 MİLYON EV, RÜZGAR ENERJİSİYLE ELEKTRİK KULLANIYOR

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TUREB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 3,5 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacının rüzgar enerjisi santrallerinden karşılandığını ifade etmişti. Ataseven,

"Rüzgar enerjisinde geçen yıl sonu 2 bin 958 megavat olan kurulu gücümüzü, Haziran 2014 itibarıyla 3 bin 424 megavata çıkardık. Bugüne kadar rüzgar enerjisine yapılan yatırımın 7 milyar dolara yaklaştığı"

ifadelerini kullandı.

RÜZGAR ENERJİSİNDE ASLAN PAYI TÜRKİYE'NİN OLACAK

Uluslararası Enerji Ajansı'na göre (IEA) "2014 Orta Vadeli Yenilenebilir Enerji Piyasası Raporu"ndan derlenen bilgilere göre, Avrupa ülkelerinin 2020'ye kadarki yenilenebilir enerji üretiminin yarısından fazlasını Almanya, İngiltere ve Türkiye sağlayacak. Avrupa'da hidroelektrik santralleri (HES), rüzgar enerji santralleri (RES), güneş enerji santralları (GES), biomass ve jeotermalleri içeren yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımındaki bu artışın yüzde 15'ini ise Türkiye üstlenecek. Türkiye'nin 2013'te yaklaşık 24 bin 300 megavat olan yenilenebilir enerji kapasitesinin 2020 yılına kadar 38 bin 800 megavata çıkarılması planlanıyor.

TÜRKİYE'NİN ENERJİDE 2023 HEDEFİ

Türkiye'de, 2023 hedefleri doğrultusunda 122 milyar dolar yatırım yapılarak kurulu güce 50 bin megavatlık kapasite eklenmeyi öngörülüyor. Böylece, 68 bin 236 megavat olan Türkiye'nin kurulu gücünün 2023 yılında 120 bin megavata çıkarılması hedefleniyor. 62. Hükümetin Programı'nda, rüzgar gücünün 20 bin megavata, jeotermal enerji kapasitesinin 600 megavata, güneş enerjisi kapasitesinin de 3 bin megavata çıkarılarak, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretiminin tüm enerji üretimi içindeki payının yüzde 30'a yükseltilmesi öngörülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber