'Babayiğit'in tarihi 2017

'Babayiğit'in yerli oto üretim tarihi belli oldu. MÜSİAD Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Arslan, hükümet ve Cumhurbaşkanı iradesinin onay vermesi halinde 2017 yılının son çeyreğinde yerli otomobilin yollara çıkacağını söyledi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 13 Ekim 2014 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
'Babayiğit'in tarihi 2017

ŞUAYİP ALABAY

Kocaeli'de 18 Ekim'de yapılacak olan Otomotiv Sektör Zirvesi öncesi Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Cengiz Arslan yerli otomobilin Cumhurbaşkanı ve hükümet onayının ardından 2017'de yola çıkabileceğini söyledi. Arslan bu aşamada devletten neler beklediklerini Yeni Şafak'a açıkladı. Başkan Arslan MÜSİAD'ın yerli otomobildeki adımları sayesinde girişimcilerin yönünü fosil yakıttan elektrikli otomobile çevirdiğini belirtti.

AMAÇ TİCARİ DEĞİL

MÜSİAD'ın yerli otomobil projesi hakkında çıkan haberlere değinen Arslan, 'Biz burada MÜSİAD olarak bir misyon belirliyoruz. MÜSİAD olarak yerli oto yapıldığı zaman ticaretinde olma durumu söz konusu değil. Biz MÜSİAD olarak üyemiz olsun veya olmasın bir milli proje olduğundan dolayı 'Buna nasıl katkıda bulunabiliriz. Bu arkadaşların önünü nasıl açabiliriz' diye buradayız. Burada ne benim bir ortaklığım ne MÜSİAD'ın bir ortaklık durumu yok. Bunu herkes böyle bilmeli' dedi.

İKİ FİRMA ÜRETTİ BİLE

Türkiye'nin otomobil teknolojisinde neleri başarabileceğini incelediklerini ve MÜSİAD üyesi iki firmanın yerli otomobil yaptığını da belirten Arslan, şöyle konuştu:'Ertex firmasının Ankara'da bir otomobili bir de Derindere Motorlu Araçlar (DMA) üyemizin Toyota kasasına uyguladıkları elektrik sistemleri var. İki firmaya görede teknolojide dünyanın ilerisindeyiz. Üretim konusunda bu arkadaşların önünü tıkayan bürokratik, hukuki işleri MÜSİAD halledecek. Bu arkadaşların teknolojilerini de incelediğimizde bilim adamlarına da gösterdiğimizde hayran kaldılar."

'MARKA ÜRETİM ÜSSÜYÜZ'

Milli otomobilin üretilme amacının yüksek katma değer olduğunu belirten Arslan, ' Türkiye'de 9 markanın üretimini yapıyoruz ama markamız yok. Burada adama biraz gülerler. Elektrik teknolojisinde dünyanın ilerisinde olduğumuzdan dolayı bunun üstüne bir elbise giydirerek bir marka oluşturabiliriz. Bu bir fırsattır' şeklinde konuştu.

Fason kasayla yerli arabayı hemen yapılır

Vatandaşların yerli otomobilde kasaya takıldığını da ifade eden Başkan Arslan, 'Bugün Çin'e toplu bir sipariş verdiğinizde 8 bin dolarlık bir araç kasası 3 bin 500 dolara kadar düşüyor. Yani kasaya takılıyorlarsa 3-4 yılda yapılacak Ar-Ge ile o da çözülür. Bugün kasa almayalım, kendi otomobilimizi oluşturalım dediğimizde hükümet iradesi, Cumhurbaşkanı iradesi buna onay verince 2017 yılının son çeyreğinde biz trafikte yerli elektrikli arabamızı görebileceğiz" dedi. Kısa vadeli olarak bakıldığında ise iki çeşit planları olduğunu vurgulayan Arslan, "Başka ülkeye kasa ürettirip içini biz yaptığımızda ise 1 yıl sonra bile otomobilimize kavuşabiliriz" diye konuştu.

Çevreci araca teşvik sistemi getirilmeli

Devletten beklentilerini de sıralayan MÜSİAD Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Arslan, vatandaşa yerli otomobilleri alması karşılığında çevreyi kirletmediği için teşvik verilmesi gerektiğini belirterek, "Burada bürokrasi, hükümet, yürütme olarak şunu demeli; 'Türkiye'de, ülkemde üretilen her şeye teşvik veririm'" değerlendirmesinde bulundu. İskandinav ülkelerinin elektrikli otomobillere araç başına 10 bin Euro'ya kadar teşvik verdiğini söyleyen Arslan, Türkiye'nin de bunu yapabilecek gücünün olduğunun altını çizdi. Arslan, bu planları işin uzmanlarıyla 18 Ekim'de Kocaeli'deki Otomotiv Sektör Zirvesi'nde masaya yatıracaklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber