Postacı, evinden çıkamayan engellilere kitap götürecek

Haber Giriş : 09 Temmuz 2006 12:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında 11 Temmuz'da imzalanacak protokolle, evlerinden çıkamayan engelli vatandaşlara Posta Telgraf Teşkilatı (PTT) tarafından kitap servisi yapılacak.

PTT, kitap okumak isteyen; ancak maddi ve fiziki durumu sebebiyle bu arzusunu yerine getiremeyenlerin ayaklı kütüphanesi olacak.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin, engelli vatandaşların okumak istedikleri kitap, ansiklopedi ve dergiler için öncelikle oturdukları yere en yakın kütüphanelere müracaat etmeleri gerektiğini söyledi. Evden hiçbir şekilde çıkamayan engelli vatandaşların yakınlarının da, onlar adına kütüphaneye müracaat edebileceklerini belirten Şahin, ?Engelli vatandaşlarımız, okumak istedikleri kitap ile adreslerini bildirdikten sonra, kütüphane yetkilileri, engellinin adresini ve okumayı arzu ettiği yayını postacıya bildirecek. Postacı da kitabı belirtilen adrese imza karşılığında teslim edecek.? dedi.

Protokole göre, en yakın kütüphanede aranan kitap yoksa, farklı bir kütüphaneden istenen yayın yine posta aracılığı ile özürlü vatandaşa ulaştırılacak. Engelliler daha sonraki kitap taleplerini telefonla bildirerek yine aynı hizmetten faydalanabilecek. Bunun için engelli vatandaşların ilk olarak oturdukları yerin en yakınındaki kütüphaneye kayıt yaptırmaları gerekiyor.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Şahin, özürlülere ulaştırılacak yayınlar için PTT'nin normal gönderinin daha altında bir ücret alacağını belirterek, ?Ücret, engelli vatandaşlardan değil, protokol gereği Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise bu hizmet için engelli vatandaşlardan ücret talep etmeyecek.? bilgisini verdi.

Görme engelli vatandaşlar için de sesli kitaplar gönderilebilecek. Görme engelliler için, gönüllü vatandaşlarca kitapların kasetlere kaydedilmesi suretiyle ?sesli kitap'lar oluşturuluyor. Görme engelli vatandaşlar da Türkiye'nin neresinde olursa olsun bu hizmetten Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı arasında yapılacak protokol anlaşması sonucunda faydalanabilecek.

Türk Kütüphaneciler Derneği Başkanı Ali Fuat Kartal, söz konusu uygulamanın Avrupa ülkelerinde yıllardan beri uygulandığını söyledi. ?Türkiye için geç kalınmış bir hizmet.? açıklamasını yapan Ali Fuat Kartal, kütüphanecilik felsefesinde kütüphaneye gelemeyen her ferdin ayağına kitap götürmek şeklinde bir anlayışın söz konusu olduğunu kaydetti.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber