87'lik duayene göre kredi sözleşmelerinin hiçbiri geçerli değil

Haber Giriş : 09 Temmuz 2006 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

87'lik duayene göre kredi sözleşmelerinin hiçbiri geçerli değil

Ticaret hukukunun duayen ismi Prof. Dr Hayri Domaniç, bankaların tüm kredi sözleşmelerinin kanunların emredici hükümlerine aykırı olduğunu ileri sürdü.

Türk Ticaret Hukuku denilince akla ilk gelen isimlerden biri olan Prof. Dr. Hayri Domaniç, Türkiye'deki tüm banka kredi sözleşmelerinin 'geçersiz' olduğunu öne sürdü. Ticaret hukukunun duayeni olarak bilinen ve bugün 87 yaşında olan Domaniç, banka kredi sözleşmelerinin geçersizliğinin nedenlerini bir bir sıralarken hazırladığı çalışmayı başta Cumhurbaşkanılığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Merkez Bankası, Hazine ve kredi sözleşmelerini hazırlayan bankalar olmak üzere tam 130 makama göndererek uyarıda bulundu. Domaniç, sözleşmelerin

yeniden düzenlenmesi için ilgili kurumlara iki ay süre verdi ve bunu yapmadıkları takdirde haklarında 'suç duyurusunda' bulunacağını bildirdi. Domaniç, sorumluluktan kaçanların 5 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacağına da işaret etti. Domaniç'e şimdilik üç yerden yanıt geldi. BDDK, söz konusu sözleşmeleri tarafların kendi istekleri ile düzenlediğini öne sürerek, 'benim karışma hakkım yok' yanıtını verdi. Cumhurbaşkanlığı'ndan Domaniç'e gelen yazıda ise konunun incelenmesi için ilgili birimlere iletildiği bildirildi. Domaniç'i en çok mutlu eden yanıt ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'- ndan gelen, "Çok önemli bir konuya parmak bastınız, biz de bunlardan şikayetçiyiz" yazısıydı. Domaniç'e göre aykırı yönlerin bazıları şunlar:

* İki tarafa borç yükleyen vadeli sözleşmeler Borçlar Kanunu'nun 96- 108 maddeleri gereğince ancak borçlunun dirençte bulunması halinde feshedilebildiği halde matbu banka kredi sözleşmesinin 29'uncu maddesine göre banka hiçbir geçerli sebep göstermeksiniz vadeli sözleşmeyi "dilediği zaman" sona erdirebilmekte.

* Ticaret Kanunu 22 ile Borçlar Kanunu'nun 307. kuralları tacirin her türlü para alacakları sözleşmede belirtilmesine gerek olmaksızın yasal faize tabi tuttuğu halde matbu bir kredi sözleşmesinde banka, 'bloke hesaba alınan paralara faiz yürütüp yürütmemekte ve faiz oranını tayinde serbest' bırakılmış.


Bakanlığı 14 yılda yola getirdi

Hayri Domaniç, hukuki anlamda haklı olduğu konularda oldukça da inatçı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın şirketlerin nevinin değiştirilmesi ve birleşme konusundaki maddelerinde gördüğü sakıncayı bakanlığa ilettiğini anlatan Domaniç, "14 yıl sonra 'sen haklıymışsın' dediler ve düzelttiler. Gözlerine sokunca görüyorlar" dedi.

Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber