Sonunda bu da oldu! İstanbul'a zorunlu hizmet

Haber Giriş : 21 Temmuz 2006 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Recep Akdağ, Türk Tabipleri Birliği'nin hem doktor hem fiyat politikasını eleştirdi. Ankara Tabip Odası'ysa bakanı kamusal sağlık hizmetini geriletmekle suçladı.

'Fiyatlar insafsız, doktor sayısı az İstanbul'a zorunlu hizmet gerekli'

 Türkiye'de sağlık konusunda en büyük sıkıntının hekim eksikliği olduğunu söyleyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tabipler Birliği'ne seslenerek, "Hekim sayısı Türkiye'de fazladır' demek hem vatandaşa, vatandaşın geleceğine, yapılabilecek en büyük kötülüktür" dedi.

Bakan Akdağ, Sirkeci'deki World Park Otel'de düzenlediği basın toplantısında Türkiye'de bir hekimin, günde ortalama 40 hastaya baktığını belirterek, bunun sağlık hizmeti alma açısından bir handikap oluşturduğunu söyledi. Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Başta Türk Tabipleri Birliği'ni bu yanlış tav-rından vazgeçmeye çağırıyorum. YÖK'e ve üniversitelere de mesajım var. Biz mutlaka tıp fakültelerinin hem sayılarını artırmalıyız hem de kontenjanlarını artırmalıyız. Tabii ki kaliteden taviz vermeksizin bunu yapacağız."

450 liralık MR olur mu?

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türk Tabipleri Birliği'ne eleştirilerini fiyat listesinden örnek vererek sürdürdü: "Birliğin fiyat listesinde bir MR'ın fiyatı 450 YTL'dir. Ben buna da 'insaf' derim. Bir taraftan halkçılıktan dem vuracaksınız, bir taraftan 'herkes için parasız sağlık hizmeti' diyeceksiniz, öbür taraftan da liste yayımlayacaksınız ve 450 YTL MR fiyatı diyeceksiniz, bütçe talimatında 72 YTL olan MR için. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu."

MR cihazının fiyatının 2 milyon YTL olduğuna dikkat çeken Akdağ, TTB'nin fiyatıyla günde 30 MR çekilse, çok kısa bir sürede cihazın kendini amorti edeceğini belirterek, "Yetimin hakkını korumak zorundayız. Kimsenin keyfi için devletin kasasını yağmalatmayız" dedi.

Akdağ, Türkiye'nin her yerine hekim göndermek zorunda olduklarını dile getirerek, "Hekim sayısını artırarak, hekim bulunmayan bölgelere hekim göndermeyi amaçlıyorum. Biz hekimin emeğini ucuzlatmayı hedefleseydik, sağlık çalışanlarına 2005 yılı içerisinde 2.2 milyar YTL'lik ek ödemeyi yapmazdık" diye konuştu.

İstanbul'a zorunlu hizmet

İstanbul'da da pratisyen hekimle hemşire ve ebe eksiği bulunduğuna da dikkat çeken Akdağ, şunları söyledi: "İstanbul'a pratisyen hekimler gelmiyor. Bunu artırmamız lazım. Bu eksikliği bildiğimiz için kendi klasik dönem tayini dışında, özel bir olurla İstanbul'a gitmek isteyen hekimlere yol açtık. 1000'e yakın pozisyon belirledik gidebilirsiniz diye, 35 kişi geldi. Gerekirse İstanbul için mecburi hizmet de yapacağız. İl Müdürlüğü'nün de bir kusuru var. İl Müdürlüğümüz Türkiye'de pratisyen hekimlere en iyi döner sermaye veren müdürlüklerden biri, tanıtımı demek ki yeterince yapılmıyor.2005 yılında pratisyen hekimlerin ek ödemeleri ortalama 1600 YTL olmuş.1000 YTL civarında da maaşları var."

'Sağlık hakkına tecavüz ediliyor'

Ankara Tabip Odası (ATO) Genel Başkanı Önder Okay, 1 Temmuz'da yürürlüğe giren 'Tedavi Yardımlarına İlişkin Uygulama Tebliği'nin herkesi parası kadar sağlık hizmeti almaya mahkûm ettiğini söyledi.

Tebliğin, Sağlık Bakanlığı tarafından değil, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlandığı belirten Okay, "Sağlık ortamı bu kadar çöktükten sonra hekimlik mesleğine dönmek isterse Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı Türk Tabipleri Birliği (TTB) bile kurtaramaz" dedi.

'Paraya göre hizmet' dönemi

Tebliğin bir parçası olduğu 'Sağlıkta Dönüşüm Uygulaması' yerine Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) başlattığı 'Tanı-Tedavi Rehberi' çalışmasının geliştirilip uygulanmasını öneren Okay şöyle konuştu: "Tebliğ hastanın gereksinimine göre değil, eldeki paraya göre hizmet verilmesini öngörüyor. Türkiye'de herkes parası kadar sağlık hizmeti almaya mahkûm edilecek. Cumhuriyet tarihinde kamusal sağlık hizmetleri hiç bu kadar gerilememiştir. Bir hükümet tarafından sağlık hakkına hiç bu kadar tecavüz edilmemiştir. İnsanların yüzüne baka baka sağlık hizmetinden yüzsüzce sıyrılıyor. Amaç sağlık alanını özel sektöre açmak."

İyi hekimlik yapmaya çalışırken Akdağ ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hep aşağılandıklarını söyleyen Okay, "Akdağ'ın hükümetteki görevini tamamladığında hekimlik mesleğini yapmaya mecbur. Ama sağlık ortamını bu kadar çökerttikten sonra talebi olursa onu TTB bile kurtaramaz" diye konuştu.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber