Kuzu: Bireysel başvuruya sınırlama getirilecek

AK Parti, önceki gün açıkladığı seçim beyannamesiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yapılan bireysel başvuru hakkı uygulamasının gözden geçirilip, sınırlamalar getirileceğinin işaretini verdi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 17 Nisan 2015 09:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kuzu: Bireysel başvuruya sınırlama getirilecek

Twitter kararı başta olmak üzere bireysel başvurunun bazı uygulamalarına ilişkin hoşnutsuzluğu bilinen Ak Parti, beyannamede, "Bireysel başvurunun AYM'ye getirdiği aşırı iş yükünün, mahkemenin işlevselliğine zarar verme ihtimali karşısında bu uygulamayı gözden geçireceğiz" dedi. Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Hürriyet'e, Twitter kararı ve yüzde 10'luk seçim barajının kaldırılması şikayetiyle ilgili tavrını örnek gösterdiği AYM'nin yetkisini zorladığını savundu. Kuzu özetle şunları söyledi:

HEPSİNE YANLIŞ DİYEMEYİZ

"Uygulamalarda isabetli kararlar da var, hepsine yanlış diyemeyiz. Ama şikayetler de var. Mesela, Yargıtay ve Danıştay'ın, 'bunlar bizim yerimize geçebilir, bu kadar da olmaz' diye şikayetleri vardı. Bu şikayetlerin önüne geçmek için hüküm koyduk. Yakalamayı, tutuklamayı kim verir, kesin kararı kim alır gibi yetki dağılımına girilmesin, aman bu endişeler olmasın diye.

SON ANDA KURTULDUK

En son, 'yasanın açıkça düzenlediği bir konu bireysel başvuruya konu olamaz, bunun için yasa değişikliği gerekir' denmesine rağmen 'seçim barajını bile ben iptal ederim' noktasına gelinince Türkiye de diken üstüne geldi. Allah'tan sağduyu hakim oldu da son anda ondan kurtulduk. AYM yetkisini çok zorluyor. Bireysel başvuruda Marko Paşa rolünü aldı üstüne. Bir şikayet varsa gelsin dedi. Oh, karısından dayak yiyen, bakkala borcunu ödeyemeyen... O yol açılınca boşanmaya bile karar verecek. Kuruma diyecek bir şeyimiz yok, ama çok pervasız ve fütursuzca kullandılar yetkiyi. Bireysel başvurunun kalkması sözkonusu olmaz ama sınırları çizilecek, netleştirilecek. Bu taşkınlıklar, ifadelerdeki bir sıkıntıdan kaynaklanıyorsa daha açık net yazılır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber