Yeni sığınmacı almak riskli

Güvenlik birimlerinin hazırladığı acil durum raporunda, Irak ve Suriye'de yaşanan son durum, IŞİD ve PYD'nin ilerleyişi, çözüm süreci ve alınacak güvenlik konusu ele alındı ve "200 bin kişi Suriye içlerine ve Türkiye'ye doğru akın ediyor" denildi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 13 Haziran 2015 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeni sığınmacı almak riskli

Türkiye yeni hükümet kurulması çalışmalarına ve koalisyon olasılıklarına kilitlenmişken, bölgeden gelen haberler pek iç açıcı değil. Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Çankaya Köşkü'nde önceki gün yapılan güvenlik zirvesinin en önemli gündem maddelerini, Irak ve Suriye'de yaşanan son durum, IŞİD ve PYD'nin ilerleyişi, çözüm süreci ve alınacak güvenlik tedbirleri oluşturdu.

Güvenlik birimlerinin hazırladığı acil durum raporu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'na iletildi. Edinilen bilgilere göre, Türkiye'nin yanı başında yaşanan ve kurulacak yeni hükümetin acil olarak el atması gereken gelişmeler şunlar:

YOLLAR KAPANIYOR: IŞİD, Öncüpınar Sınır Kapısı'na yakınlarındaki, Kilis'e 20 kilometre mesafedeki Azaz kasabasını ele geçirmek üzere. Bölgede yerleşik Arap ve Türkmenlere yardım ve lojistik götürecek yollar kapalı. Hem MİT TIR'ları krizi nedeniyle mevcut hükümet yeni bir risk almak istemiyor hem de yardım için kullanılabilecek yollar IŞİD'in kontrolünde. Sınır hattı boyunca; Cizire, Afrin ve Kobani kantonları arasındaki kasaba, köy ve yerleşim yerlerine IŞİD saldırıları oldu. Buradaki Türkmen, Arap halk kaçmaya başladı. 200 bin kişi şu anda hem Suriye içlerine hem de Türkiye'ye doğru akın ediyor. Raporlar, sınıra yığılacak mülteci sayısının ilk aşamada 80 bin, sonrasında 200 bini bulabileceğini ortaya koyuyor.

KAMPLAR DOLU: Türkiye'deki ve sınır ötesindeki kamplar istiap haddini aşmış durumda. Türkiye'nin daha fazla mülteci kabul etmesi mümkün değil. Geçen hafta 10 bin, önceki gün 3 bin kişi geldi. Daha fazla sığınmacı kabul edilmesi ekonomik olarak da güvenlik açısından da yeni sorunlar doğurabilir. Telabyad'da PYD/YPG güçleri, sınıra 30 kilometre kadar yaklaştı. IŞİD'in saldırılarıyla boşalttığı yerlere PYD yerleşiyor ve daha önce Kürtlerin bulunmadığı bu bölgeler demografik olarak Kürtleştiriliyor. Bir yandan da çokuluslu koalisyon güçleri havadan IŞİD'i bombalıyor. Bu nedenle bölge halkı yerleşim yerlerini terk ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber