Et Balık Kurumu, 'askere zararına et'le geri dönüyor

Haber Giriş : 26 Ağustos 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, 13 yıl önce parça parça özelleştirdiği Et ve Balık Kurumu'nu yeniden hayata geçiriyor. Et ve Balık Kurumu, özel sektörün yatırım yapmadığı Doğu Anadolu'da kırmızı et üretimi yapacak. Kurum'un, TSK zararı da sürecek. 8.5 YTL'ye malettiği eti, Genelkurmay ve Jandarma'ya 7.3 YTL'ye satacak olan Kurum'un, yıllık 20 bin tonluk satımdan 24 milyon YTL zararı olacak.

HÜKÜMETİN yeniden hayata geçirme kararı aldığı Et ve Balık Kurumu (EBK), özel sektörün yatırım yapmadığı Doğu Anadolu'da kırmızı et üretimi yapacak. Kurum, özel sektör fiyatlarıyla rekabet edemediği için Batı Anadolu'da yalnızca Sakarya'da üretim yapacak. Ürünlerin tüketiciye ulaştırılmasını da özel sektöre yaptıracak. EBK'nın, TSK zararı da sürecek. Halen 8.5 YTL'ye malettiği eti, Genelkurmay ve Jandarma'ya 7.3 YTL'ye satan EBK'nın, yıllık 20 bin tonluk satımdan zararı olacak. Orduya satışlardan doğacak zarar, cari fiyatlarla 24 milyon YTL olarak hesaplandı.

YENİ KOMBİNA YOK:

3 yıllık özelleştirme arasından sonra geri dönen EBK; Adana, Bingöl, Diyarbakır, Erzurum, Sakarya, Sincan, Van ve Ağrı kombinalarında üretim yapacak. Özelleştirme sürecinde çok sayıda kombinası satılıp, arazi olarak değerlendirildiği için pek çok şehirde üretimden çekilen EBK, yeni kombina açmayacak. Diyarbakır, Sincan ve Sakarya kombinalarında ise rehabilitasyon gerçekleştirilecek. Bu kapsamda üç kombinaya toplam 4 milyon YTL tutarında yatırım yapılacak. EBK, üretimini yoğun olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da gerçekleştirecek. Böylece özel sektörün yatırım yapmadığı bölgede hayvancılık sektörü canlandırılacak. EBK, batıda yalnızca Sakarya'da üretim yapacak. Batıda özel sektör ile maliyet açısından rekabet edemeyen EBK, Adana'da dahi rekabet sorunu yaşadığından, doğuyu hedef alacak.

DAĞITIM ÖZEL SEKTÖRDEN:

EBK, tüketiciye ulaşma noktasında ise özel sektörü devreye sokacak. İhale ile belirleyeceği dağıtımcı şirketler, ürünü kombinadan alıp tüketiciye ulaştıracak. Bu kapsamda ülkenin her yerinde eskiden olduğu gibi EBK satış mağazaları kurulabilecek. Dağıtımcı, mağaza dışında istediği satış noktalarına da EBK ürünlerini ulaştıracak.

ORDUDAN ZARAR:

Öte yandan, EBK'nın Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'na yaptığı maliyet altında fiyatla satıştan zararı sürecek. EBK 8.5 YTL'ye malettiği eti orduya 7.3 YTL'ye satacak. Yıllık 15 bin ton Milli Savunma Bakanlığı'na, 5 bin ton da Jandarma Genel Komutanlığı'na satılıyor. Bu kapsamda, cari fiyatlarla yıllık 24 milyon YTL görev zararı oluşacak. 2006'da bu kurumlara 7 bin 500 ton satış yapıldığı öğrenildi. EBK'nın yıllık toplam görev zararının ise 30 milyon YTL'ye yakın olması bekleniyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber