Dövizde korku bitti

Haber Giriş : 26 Ağustos 2006 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gecelik faizi artırmayan Merkez Bankası dün de piyasadaki fazla YTL'yi çekme operasyonuna ara verdi. Böylece dalgalanmanın bittiğine ilişkin resmi sinyal geldi

Merkez Bankası iki gün üst üste aldığı kararlarla dolardaki yükseliş beklentisinin en azından şimdilik ortadan kalktığını teyid etti. Önceki gün tahminlerin aksine gecelik faizi artırmayıp yüzde 17.5'te sabit tutan Merkez, dün de piyasadaki fazla YTL'yi çekme operasyonunu durdurdu. Merkez Bankası'nın bu tavrı piyasalarda ?Dövizde yükseliş korkusu bitti, normale dönüyoruz? şeklinde yorumlandı. Merkez Bankası'nın üst üste aldığı bu iki karara karşın dolarda çıkış değil, gerileme yaşandı. Dolar 1.4850'ye inerek önceki güne göre 0.3 kuruş geriledi. Doların daha fazla düşmesini dış piyasalarda euroya karşı yaşadığı değer artışı engelledi.

FAZLA PARAYI ÇEKMEDİ

Merkez Bankası, Mayıs ve Haziran döneminde yaşanan dalgalanmanın ardından piyasalardaki fazla YTL'nin dövize gitmemesi için depo (bankalararası mevduat) ihaleleri düzenlemeye başlamıştı. Bu ihaleler aracılığıyla bankalar ellerindeki fazla parayı Merkez Bankası'na bir ve iki haftalık vadelerde borç veriyordu. Böylece piyasada serseri mayın gibi dolaşan paranın ve spekülasyondan etkilenip dövize yönelmesi engellenmeye çalışıldı. Merkez Bankası 27 Haziran'da başlayan ihaleler yoluyla piyasada yaklaşık 15 milyar YTL düzeyinde olan fazla parayı 5 milyar YTL'nin altına kadar indirdi. Banka'dan yapılan açıklamada depo ihalelerinin bundan sonra gerek görüldüğü günlerde açılacağı kaydedildi.

Öte yandan dolardaki sakin seyir bono ve borsada da iyimserliğin artmasına neden oldu. İMKB endeksi günü yüzde 0.57 artışla 36 bin 861 puandan kapadı. Bono faizleri ise gevşedi. En çok işlem gören 16 Temmuz 2008 vadeli tahvilin faizi 0.2 puan düşüşle yüzde 19.51'e geriledi.

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları ise ABD'deki kasırga beklentisiyle 1 dolar artarak 73.8 dolara çıktı.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber