Tarım Bakanlığı'nın gizemli et ihalesi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de kurbanlık hayvan sıkıntısı bulunmadığını iddia ederken, Bakanlığa bağlı ESK'nın el altından Avrupa Birliği ülkelerinden dondurulmuş et ithalatı

Kaynak : Milli Gazete
Haber Giriş : 03 Ağustos 2015 10:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tarım Bakanlığı'nın gizemli et ihalesi

Et fiyatları her geçen gün artarken, sessiz sedasız yapılan et ihaleleri, fiyatlardaki artışı şaibeli hale getirdi.

Sadettin İnan'ın ÖZEL HABERİ

Et fiyatlarının el yaktığı Türkiye'de Et ve Süt Kurumu (ESK) gizemli bir et ithalatı ihalesine imza attı. Rekabet oluşması için satacağı sakatatın bile duyurusunu yapan Et ve Süt Kurumu, Avrupa Birliği ülkelerinden yapacağı dondurulmuş karkas sığır eti ithalatını hiçbir duyuru yapmadan el altından yaptı. Geçtiğimiz Perşembe günü sessiz sedasız 550 tonluk et ithalatı ihalesi yapan ESK, bu hafta Çarşamba günü de 3 bin 200 tonluk bir ihale daha yapacak.

Sektör temsilcileri, AB ülkelerinden yapılacak bu ithalatın piyasada artan et fiyatlarına kesinlikle müdahale görevi görmeyeceğine dikkat çekiyor. Piyasaya müdahale etmek isteyen bir kurum, öncelikle piyasada psikolojik etki oluşturmak için 'ithal et geliyor' algısını oluşturmak ister. Ancak ESK'nın ihaleyi, hiçbir duyuruya çıkmadan, sınırlı sayıda firmaları davet ederek, sessiz sedasız yapması böyle bir amacının olmadığını gösteriyor. Geçmişte piyasaya müdahale için yapılan ithalatlarda ESK, bırakın resmi internet sayfasından duyuru yapmayı ilgili gazetelere ilan vermiş hatta konsolosluklara bile davetiye göndermişti. Kurumun resmi internet sayfasından hiçbir duruyu yapmadan, sınırlı sayıda firmaları davet ederek et ithalatı ihalesi yapması kafaları karıştırdı.

ETE ZAM ÜSTÜNE ZAM!

Öte yandan uygulanan yanlış politikalar nedeniyle her geçen gün artan et fiyatları vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Kırmızı etin kilosu son 6 ayda 5 ila 10 lira zamlandı. Kırmızı etin 40 TL'yi aştığı Türkiye'de vatandaşlar etleri artık kasap raflarında seyrediyor.

İTHALAT ÇÖZÜM DEĞİL...

Artan et fiyatlarıyla ilgili açıklama yapan Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Aydın, "Ancak bu konunun çözümü için kalıcı bir hayvancılık politikası üretilmelidir. Uzun vadede hayvan varlığı ve et üretiminin arttırılması yönünde yeni politikalara ihtiyaç vardır." dedi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye'de et sıkıntısı yaşanmadığını iddia etse de, Avrupa Birliği ülkelerinden yapılan et ithalatı var olan sıkıntıyı teyit ediyor.

KAMUOYU BU SORULARIN CEVABINI BEKLİYOR

Son aylarda artan et fiyatlarına bir müdahale görevi görmeyeceği halde bu ithalat neden yapılacak?

Rekabetin oluşması için satılacak sakatatın bile duyurusu yapılırken bu ihalelerin neden duyurusu yapılmadı?

Geçtiğimiz Perşembe günü yapılan ihaleye kaç tane firma davet edildi, bu firmalar kimler ve ihaleyi hangi firma kazandı?

Bu hafta Çarşamba günü yapılacak ihaleye kaç tane firma davet edildi?

Ülke hayvancılığı ve et ihtiyacında; önceden kestirilemeyen, ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen nasıl bir durum yaşandı ki Çarşamba günü yapılacak olan ihalenin, Kamu İhale Kanunu'nun 21'inci maddesinin 'B' bendine göre yapılmasına karar verildi?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de kurbanlık hayvan sıkıntısı bulunmadığını iddia ederken, Bakanlığa bağlı ESK'nın el altından Avrupa Birliği ülkelerinden dondurulmuş et ithalatı ihalesi yaptığı ortaya çıktı.

KURBAN bayramının yaklaşmasıyla birlikte et fiyatları yeniden tartışma konusu olurken Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) gizemli bir et ithalatı ihalesine imza attığı ortaya çıktı. Rekabet oluşması için satacağı sakatatın bile duyurusunu yapan ESK, Avrupa Birliği ülkelerinden yapacağı dondurulmuş karkas sığır eti ithalatını hiçbir duyuru yapmadan el altından yaptı. Geçtiğimiz Perşembe günü sessiz sedasız 550 tonluk et ithalatı ihalesi yapan ESK, bu hafta Çarşamba günü de 3 bin 200 tonluk bir ihale daha yapacak. Perşembe günkü ihalede olduğu gibi Çarşamba günü yapılacak ihale de yine çok az sayıda firmanın katılımıyla gerçekleştirilecek.

MÜDAHALE KURUMUNDAN SESSİZ SEDASIZ İHALE!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de kurbanlık hayvan sıkıntısı bulunmadığını iddia ederken, Bakanlığa bağlı ESK'nın el altından Avrupa Birliği ülkelerinden dondurulmuş et ithalatı ihalesi yaptığı ortaya çıktı. Müdahale kurumu olan ESK'nın resmi internet sayfasından hiçbir duruyu yapmadan, sınırlı sayıda firmaları davet ederek et ithalatı ihalesi yapması kafaları karıştırdı.

Yapılan ihalelerle birlikte Türkiye, Avrupa Birliği ülkelerinden toplam 3 bin 750 ton dondurulmuş karkas sığır eti ithalatı yapacak. İthalatın yanında bu ihaleler birçok soru işaretini de beraberinde getirdi.

BAKAN'IN AÇIKLAMALARI DA KAFALARI KARIŞTIRDI!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, geçtiğimiz günlerde Meclis'te bir grup gazeteciye artan et fiyatlarıyla ilgili yaptığı açıklamada ESK'nın Avrupa Birliği ülkelerinden yapacağı et ithalatını doğrularken bu ithalata 'piyasaya müdahale süsü' vermesi dikkat çekti. Bakan Eker, ESK'nın yapacağı bu ithalatın piyasaya müdahalede hiçbir etkisinin olmayacağını bildiği halde, "AB ile ticaretin gereği bazı zorunlu alımlar var. ESK bunlarla ilgili operasyona başladı. Müdahale yapıldığında zaten piyasa rahatlar" değerlendirmelerinde bulunmuştu.

KAMUOYU BU SORULARIN CEVABINI BEKLİYOR

Gelinen noktada kamuoyu, Türkiye'nin saygın kurumlarından olan ESK'dan şu soruların cevabını bekliyor; "Son aylarda artan et fiyatlarına bir müdahale görevi görmeyeceği halde bu ithalat neden yapılacak? Rekabetin oluşması için satılacak sakatatın bile duyurusu yapılırken bu ihalelerin neden duyurusu yapılmadı? Geçtiğimiz Perşembe günü yapılan ihaleye kaç tane firma davet edildi, bu firmalar kimler ve ihaleyi hangi firma kazandı? Bu hafta Çarşamba günü yapılacak ihaleye kaç tane firma davet edildi? Ülke hayvancılığı ve et ihtiyacında; önceden kestirilemeyen, ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen nasıl bir durum yaşandı ki Çarşamba günü yapılacak olan ihalenin, Kamu İhale Kanunu'nun 21'nci maddesinin 'B' bendine göre yapılmasına karar verildi?

'GİZEMLİ İHALE' İDDİALARI DOĞRULUYOR!

Diğer yandan ESK'nın ihale şekli de sektör temsilcilerini teyit ediyor. Piyasaya müdahale etmek isteyen bir kurum, öncelikle piyasada psikolojik etki oluşturmak için 'ithal et geliyor' algısını oluşturmak ister. Ancak ESK'nın ihaleyi, hiçbir duyuruya çıkmadan, sınırlı sayıda firmaları davet ederek, sessiz sedasız yapması böyle bir amacının olmadığını gösteriyor. Geçmişte piyasaya müdahale için yapılan ithalatlarda ESK, bırakın resmi internet sayfasından duyuru yapmayı ilgili gazetelere ilan vermiş hatta konsolosluklara bile davetiye göndermişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber