Okullara 5'li yerine 100'lü not sistemi geliyor

Haber Giriş : 15 Eylül 2006 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okullarda not sistemi değiştirilerek 5'lik yerine 100'lü not sistemine geçilecek. Yeni sistemle yuvarlamaların ortadan kaldırılması ve ?gerçek başarı'nın değerlendirilmesi hedefleniyor.

Talim ve Terbiye Kurulu'nun yeni başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, kurulun bugüne kadar ?gelen işleri onaylar' bir konumda olduğunu belirterek, ?Kurul onay makamı olmaktan kurtulacak, gerçek anlamda bakanlığın beyni olacak.? dedi. 3,5 ay önce göreve başlayan İrfan Erdoğan, eğitim sisteminin bir ?reform yorgunu' haline geldiğini, buna rağmen eğitim çevrelerinden ve kamuoyundan ?sürekli yenilik yapılmasının beklendiğini' söyledi.

İrfan Erdoğan, eğitim sistemi ve önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek projeler üzerine Zaman'a konuştu. Talim ve Terbiye Kurulu'nun asıl görevinin, eğitim öğretim kurumlarının standartlarını geliştirici önlemler almak olduğunu aktaran Erdoğan, ?Yeni dönemde kurulun bu görevini ön plana çıkarmayı hedefliyoruz.? dedi. Erdoğan'ın verdiği bilgiye göre Talim Terbiye'nin yeni projeleri şöyle:

Mevcut 5'lik notlandırma sistemi yerine 100'lük not sistemine geçilmesi planlanıyor. Böylece yuvarlamalar ortadan kalkacak, gerçek başarı belirlenecek ve özellikle üniversiteye girişte net puan dikkate alınmış olacak.

Öğretmenlerin sınıflara gittiği sistem yerine imkanı olan okullarda edebiyat, tarih, coğrafya, yabancı dil, matematik, fizik gibi ?öğretmen/branş sınıfları' kurulacak. Öğretmen ve sınıf sabit olacak, öğrenciler bu sınıfları gezecek. Karnede önceki sınıfların da notları görülecek.

Öğrencilerin kitap okuma alışkanlığı kazanması için 100 Temel Eser içinden her yıl en az 10 tanesini okuması zorunlu hale getirilecek. Okunan kitaplar karne arkasına yazılacak.

Fasiküller haline getirilen kitaplar sınıfta duracak, öğrenci sadece gerekli fasikülleri eve götürüp çalışacak. Böylece çantalar hafifleyecek.

Lise son sınıfta tüm lise müfredatından bir ?olgunluk sınavı' gerçekleştirilecek. Bu sınavı geçemeyenler liseden mezun olamayacak ve üniversite sınavına giremeyecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber