Sağlıkta sisteminde sıkıntı bitmiyor

Haber Giriş : 15 Eylül 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık sisteminde ilk 8 ayda, tüm yıl için öngörülen 3.7 milyar YTL'lik ödeneğin 3.6 milyar YTL'si harcandı. Tasarruf için yapılan çalışmaların harcamaları artırması buna neden olarak gösterilirken, önlem olarak ödeneklerin kısılması yoluna gidiliyor.

Sağlık sisteminde "tasarruf" için başlatılan çalışmalar, sistemdeki harcamaları daha da artırdı. Yılın ilk 8 ayında sağlık için ayrılan ödeneklerin yüzde 98'i harcanırken ekonomi bürokrasisi, çareyi ödenekleri kısmakta buldu. İlk 8 ayda, tüm yıl için öngörülen 3.7 milyar YTL'lik ödeneğin 3.6 milyar YTL'si harcandı. İlaçta tasarruf sağlaması için çıkarılan ve belli ilaçların sosyal güvenlik kurumları tarafından ödenmemesini öngören genelge ise baskılar nedeniyle uygulanamaz hale geldi. Obezite ilaçlarının yeniden ödeme kapsamına alınmasının da baskılar nedeniyle gerçekleştiği belirtilirken 35 ilacın sosyal güvenlik kurumlarınca ödenmemesini öngören yeni genelgenin ciddi bir tasarruf sağlamayacağı belirtiliyor. Yeni genelgeyle yapılacak tasarrufun 200 milyon YTL'yi dahi bulamayabileceği belirtiliyor.

Maliye Bakanlığı'nın verileri, sağlıkta tasarruf için yapılan çalışmaların harcamaları daha da artırdığını ortaya koydu. Verilere göre yılın ilk 8 ayında sağlık harcamaları için 3 milyar 659 milyon YL harcandı. Yılın geneli için sağlık harcamaları için ayrılan pay 3 milyar 748 milyon YTL olurken ilk 8 ayda sağlık harcamalarına ayrılan ödeneğin yüzde 98'i kullanıldı. Sağlık harcamalarında en ciddi artış yeşil kartta görüldü. Yeşil kart sağlık harcamaları için yıl genelinde 1.6 milyar YTL harcanması öngörülüyordu. Ancak yılın ilk 8 ayında bu rakamın üzerine çıkılarak 2 milyar 253 milyon YTL'lik yeşil kart sağlık harcaması gerçekleştirildi.

Çözümü ödenekleri kesmekte buldular

Sağlık harcamalarında oluşan ciddi artışa, ekonomi bürokrasisi ise "ödenekleri kısarak" önlem almaya çalışıyor. Yılın ilk 7 ayında sağlık harcamaları için ortalama 495 milyon YTL civarında ödenek ayrılırken bu rakam ağustos ayında 195 milyon YTL'ye düşürüldü. Sağlık harcamalarında en ciddi artışı gösteren yeşil kartta da benzeri bir kesintiye gidildi. Yeşil kart sağlık harcamaları için yılın ilk 7 ayında ortalama 313 milyon YTL ayrılırken bu rakam ağustos ayında 58 milyon YTL'ye çekildi. Ödeneklerde yaşanan kesintiler nedeniyle Emekli Sandığı da sıkıntı yaşamaya başladı. Emekli Sandığı, Hazine'den nakit akışının zayıflaması nedeniyle hastane, eczane ve tıbbi malzeme alan emeklilere ödeme yapamaz hale geldi.

Genelgeler sürekli değiştiriliyor

İlaç harcamalarında tasarruf için çıkarılan genelgeler ise gelen baskılar nedeniyle uygulanamıyor. Temmuz ayı içinde çıkarılan ve 122 ilacın sosyal güvenlik kurumlarınca ödenmemesini öngören genelge, gelen baskılar nedeniyle değiştirildi. Çıkarılan yeni genelgeyle aralarında Roche'a ait Neupogen adlı kanser ilacının da bulunduğu 35 ilaç ödeme listesinden çıkarılırken obezite ilaçlarının da aralarında bulunduğu 99 kalem ilaç, yeniden ödeme listesine alındı. Çıkarılan son genelgeyle sağlıkta ciddi bir tasarruf sağlanamayacağına dikkat çeken yetkililer, gelen baskılar nedeniyle tasarruf genelgesinde yeni değişikliklerin de her an gündeme gelebileceğini belirtti.

Paket programda da umut yok

Maliye Bakanlığı'yla Sağlık Bakanlığı'nın birlikte hazırladığı ve ayakta tedavilerde "paket program" uygulanmasını öngören yeni düzenlemesinin de tasarruf sağlamadığı belirtiliyor. Bilgi veren üst düzey bir yetkili de bazı hastanelerde yapılan karşılaştırmalarda eski sistemin sürmesi halinde şu andaki maliyetlerin daha altında rakamların oluşacağının belirlendiğini belirtti. Bu konuda önümüzdeki aylarda daha net bir çalışma yapılacağını belirten yetkili, kesin sonuçların da ancak bu çalışmayla birlikte alınacağını kaydetti.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber