Ucuz Çin otomobili hayal

Haber Giriş : 15 Eylül 2006 10:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çin'i yakın takibe alan Güney Koreli Kia'nın araştırması, ucuz otomobil beklentisi olanları hayal kırıklığına uğrattı.

Bazı parçaların ithalatı maliyeti artırıyor. Türk tüketicilerin en büyük dezavantajı ise yüksek vergiler.

Ucuz işgücü ve düşük maliyetler sayesinde pek çok sektörde dünya pazarlarını ele geçiren Çin, otomotivde de çıkış yapmaya hazırlanıyor. Tüketiciler, ucuz Çin otomobilleri kullanma beklentisine girerken, sektör temsilcileri, Çin araçlarının Türkiye'de rekabette zorlanacağını belirtiyor. Çin'deki otomobil endüstrisini yakın takibe alan Güney Koreli Kia'nın Çin'le ilgili ortaya koyduğu araştırmanın sonuçları da, ucuz otomobil beklentisi içinde olanları hayal kırıklığına uğratacak nitelikte. Kia Çelik Motor Genel Müdürü Alp Evcimen, "Dünyada otomobil endüstrisinin maliyetleri belli. Çin, otomobil üretimi için şu anda ithalat yapıyor. Mevcut şartlar dahilinde bu ülkeden çok ucuza otomobil gelmesi mümkün değil. Ayrıca, Türkiye'de otomobil üzerindeki vergi maliyetleri çok yüksek." diyor. Evcimen, ilk Çin otomobilinin sanılanın aksine 2007'de değil, 2008 yılında Türk piyasasına gireceğini ifade ediyor.

Bursa'ya, İstanbul yolu üzerindeki Şentürkler Kia Plaza'nın açılışı ve Sorento Force'un tanıtımı için gelen Alp Evcimen, Kia olarak Çin otomotiv endüstrisini yakın takibe aldıklarını, sanılanın aksine Çin'den çok ucuza otomobil gelmesinin mümkün olmadığını gördüklerini belirtiyor. "Çin'deki otomobil imalatı henüz Avrupa standartlarında değil. Onlar da, ithalat yapmak zorundalar. İthalat yapılan bir malın ucuz olması zor." diyen Evcimen, ucuz işgücü konusunda da temkinli. Genel Müdür, Çin'deki ekonomik gelişmeye bağlı olarak çalışanlarda da daha iyi gelir temin etme beklentisi meydana geldiğini ifade ediyor. Bütün bunları dikkate alarak Çin'in dünyadaki otomobil endüstrisinin maliyetlerinin çok altında üretim yapmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Evcimen, bu ülkenin zamanla kendisini geliştirerek yerli otomobil üretmesi halinde bir nebze rekabet gücü kazanabileceğini kaydediyor. Alp Evcimen'e göre mevcut şartlarla ucuz araba sahibi olmak isteyenlerin tek alternatifi ikinci el otomobil: "Avrupa'da 5 bin Euro'ya otomobil var. Fakat bu Türkiye'ye girdiğinde vergi yükü ve distribütör kârı sebebiyle 10 bin Euro'ya satılıyor. Türkiye'nin altyapısını tamamlayabilmesi için çok vergi toplaması gerekiyor. Otomobildeki vergi yükünün kısa vadede düşmesini beklemek yanlış olur."

Kia hakkında da bilgi veren Genel Müdür Evcimen, daha önce yüzde 90 ticari otomobil sattıklarını, şu anda ise bu rakamın yüzde 80 binek otomobile döndüğünü ifade ediyor. Firmanın hedefi, gelecekte binek otomobillerde de ön plana çıkmak.

ZAMAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber