Doktordan böbrek taşı koleksiyonu

Haber Giriş : 15 Eylül 2006 11:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hatay'da 31 yılda 2 bin kadar operasyon yaptığını belirten, çok sayıda böbrek taşı çıkaran Devlet Hastanesi ürologlarından Opt. Dr. İzzettin Zan, bunlardan ilginç olan yaklaşık 200'ünü muayenehanesinde sergiliyor.

Beşiktaşlı Gökhan Zan'ın amcası da olan Zan, yaptığı açılamada, bölgesel olarak Akdeniz ikliminde böbrek ve idrar yollarında taş vakasının arttığını, ayda 15 kadar ameliyatla birbirinden ilginç taşlar çıkardığını söyledi.

Sıcak hava, hareketsizlik, kötü beslenme, kireçli ve kalitesiz içme suyunun böbrek taşlarının büyümesi ve hastalığın artmasına neden olduğunu ifade eden Zan, şöyle devam etti:

''Böbrek hastalıklarının son yıllarda azalması gerekirken, artış gösterdiği dikkati çekmektedir. Bunun en büyük nedeni, teknolojinin vatandaşlara getirdiği rahatlıktır. Meslekte 31 yılımı doldurdum. İlk yıllarımda bu kadar fazla böbrek rahatsızlığı görülmezdi. Çünkü, vatandaşların günlük yaşamında bahçe sulama, araba yıkama, merdiven çıkma, çamaşır ve bulaşık yıkama gibi hareketlilik vardı. Böbrek hastalığına genelde genetik olması yanında, sıcak iklim, yağlı, baharatlı, acılı, ekşili yiyecekler ve kötü beslenme, hareketsizlik, kireçli ve kalitesiz sular da neden olmaktadır. Vatandaşların yılda bir kez böbreklerini ve idrar yollarını kontrol ettirmeleri gerekir.''

Zan, böbrek ve idrar yolları taşlarının çocuklarda da görülebileceğini bildirdi.

-İLGİNÇ KOLEKSİYON-

Zan, orijinallik arzeden taşları ameliyat sonrasında dezenfekte ederek ve hastanın da iznini alarak muayenehanesinde sergilediğini, bunu gören hastaların sağlıklarına daha dikkat ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

''Ameliyatlarım sırasında ilginç vakalarla karşılaştım. Suudi Arabistan'da çalışan Sabahattin Özbebek adında bir hastam geldi. Kıvranıyor, çok zor durumda. Göbek altında sertlik var. Önce mesane kanserinden şüphelendik. Sonra ameliyata aldık, 560 gram ağırlığında yumurtadan daha büyük taş çıkartarak hastayı sağlığına kavuşturduk. Yine bir yaşlı kadından 22 santimetre büyüklüğünde idrar yolunu tıkayan ve yılana benzeyen taş çıkardık. Harbiye'de şu anda hayatta olan yine bir hastamdan 12 adet kestane büyüklüğünde taşlar çıkardık. Orijinal bulduğum, hayvan ve meyve figürlerine benzeyen 200 kadar taşı tıp kongrelerine de götürüyorum. Doktorlar şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Sanıyorum Türkiye'de 560 gram ağırlığında çıkardığım taşla rekoru elimde bulunduruyorum.''

Sağlık alanında teknolojinin geliştiğine dikkati çeken Zan, erken tanı ve teşhisle böbrek taşının ameliyatsız ilaç, tedavi ve kırılarak mesaneden atılmasının sağlandığını, eğitim düzeyi yükseldikçe böbrek hastalıklarının azaldığını da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber