Gaziantep üretmeye, ihracata devam ediyor

Gaziantep'de çarşı - pazar gezdim. Yatırım, üretim, piyasa ne durumda, sordum soruşturdum. Gaziantep ekonomik ve sosyal bakımdan önemli bir ilimiz. Türkiye'nin toplam üretiminde ve ihracatında payı yüzde 5 dolayında.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Ekim 2015 21:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gaziantep üretmeye, ihracata devam ediyor

Güngör Uras

Türkiye'deki sığınmacıların 350 - 400 bini Gaziantep'de yaşıyor. Şehirdeki 10 kişiden 3'ü sığınmacı. Yazının başında, durumu özetleyeyim:

- Gaziantep'de ekonomik faaliyet (üretim ve yatırım) devam ediyor.

- Güncel sorun, bankaların hatır senetleri ile Doğu'daki işadamlarının senetlerini kabul etmemeleri. Bu nedenle Doğu'daki işadamları aracılığıyla Irak ve Suriye'ye ihracatın aksamaya başlaması.

- Çünkü Irak ve Suriye'deki karışıklıklara rağmen bu iki ülkeye ihracat devam ediyor. Çünkü bu ülkelerde üretim durmuş durumda. Ama halkın gıdaya, giyime ihtiyacı var.

- Sığınmacılar şu veya bu şekilde yerleşik düzene geçmiş. Sığınmacılar yüzünden önce ucuz ev kiraları atmış. Bunun rüzgarında tüm ev kiralarında yükselme var.

- Sığınmacılar şehrin belli bölgelerinde yaşıyor, iş yerleri açanlar var. Şehrin her yerinde sığınmacı görünmüyor.

- Az sayıda da olsa sığınmacılar kayıt dışı olarak servis sektöründe ve sanayide çalışmaya başlamış.

Hayat canlı

- Şehirde hayat canlı. Üç büyük AVM'de yok yok. Kebaçılar, katmerciler, beyran çorbası içilen yerler gece saat 12'lere kadar çoluk çocuk yemeğe gelen Gazianteplilerle dolu.

Olan biteni öğrenmek için Gaziantep'de ekonomiyi izleyen gazeteci dostlarım Güneş Doğdu Soylu ve Tekin Çiçek ile dolandım.

Şehirde 5 Organize Sanayi bölgesinde 850 firma üretimini sürdürüyor. 171 firma yatırıma başlamış, yatırımlarını tamamlamaya çalışıyor.

Türkiye'de üretilen makine halısının yüzde 85'i, trikonun yüzde 60'ı, non woven (dokumasız) kumaşın yüzde 59'u, akrilik ve sentetik ipliğin yüzde 45'i, un ve makarnanın yüzde 60'ı, mercimek ve bulgurun yüzde 70'i, gofret ve akide şekerinin yüzde 30'u Gaziantep'de üretiliyor.

Irak, Suriye önemli

Gaziantep sanayi, yürüyen merdiven, para kasaları, değirmen makineleri konusunda da ün yapmış durumda.

1.150 firma 175 ülkeye ihracat yapıyor. İhracatta ilk sırada Irak ve Suriye var. İhracatta hububat, bakliyat ve diğer gıda maddeleri ağırlık taşıyor. Gaziantep ihracatta iller sıralamasında Ankara'nın önüne geçerek 5'inci sıraya oturmuş. Hedefleri İzmir'i geçerek 4'üncü sıraya yükselmek.

Gazintep ihracatçılarının bir özelliği var. Türkiye ihracatı artarken onların ihracatı 2 kat artıyor. İhracat gerilerken onlarda gerileme yarı oranında oluyor.

Gaziantep ekonomisinin öncüleri Konukoğlu, Nakiboğlu, Topçuoğlu, Kadıoğlu, Çoban, Humanızlı aileleri işlerini büyütmeyi sürdürüyor.

Ailelerden bazıları gelişmelere uyarak, birer vakıf üniversitesi kurmuşlar. Birer AVM yaptırmışlar.

Özetle Gaziantep'de durum iyidir. Hayat devam ediyor. Sorun, sıkıntı var ama, büyütülecek kadar değil.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber