Meclis Başkanı'nı seçti ilk iş yemin krizi

AK Parti'nin adayı İsmail Kahraman, 3'üncü turda 316 oyla TBMM'nin yeni Başkanı oldu. Teşekkür için kürsüye çıkan Kahraman, Anayasa'ya uygun çalışma sözü verdi. Zana'yla çıkan 'yemin tartışması' dün en çok konuşulan konu oldu...

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 23 Kasım 2015 09:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Meclis Başkanı'nı seçti ilk iş yemin krizi

TBMM Başkanlığı için yapılan seçim yarışı AK Parti'nin adayı İsmail Kahraman'ın üçüncü turda 316 oyla seçilmesiyle sonuçlandı.

Üçüncü turda AK Partili Kahraman 316, CHP'li Gülsün Bilgehan 125, MHP'li Yusuf Halaçoğlu 40, HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat 41 oy aldı. TBMM'nin 27'nci başkanı olan Kahraman, sonucun açıklanmasından sonra teşekkür konuşması yaptı: "Geçici Başkan Sayın Deniz Baykal ve üyelere teşekkür ediyorum. Gerçekleştireceğimiz yasama ve denetim faaliyetleri, Anayasa'ya, mevzuata ve iç tüzüğe uygun olarak tam bir tarafsızlık içinde yürütülecektir. Göstermiş olduğunuz teveccühe şükranlarımı sunuyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum" dedi.

İlk turda tebrik ettiler

Kahraman, TBMM eski Başkanı İsmet Yılmaz ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile AK Parti sıralarının en önünde otururken, tebrikleri kabul etti. Oylamanın birinci turunun başladığı dakikalarda oy kullanan AK Partili ve diğer siyasi parti milletvekillerinden bazıları Kahraman'ı ilk turda tebrik ederken, Davutoğlu ve Yılmaz ile de tokalaştı.

Dün Meclis'e Leyla Zana'nın yemin metnini "Büyük Türkiye milleti" şeklinde değiştirmesinin ardından yaşanan kriz damga vurdu. AK Parti'li Mehmet Ali Şahin'in önceki gün yemin metniyle ilgili değişiklik sinyaline de farklı tepkiler geldi. AK Parti'li Metin Külünk "Ben de o metni içselleştirerek okumuş değilim" dedi.

'Frak hazır' demişti

AK Parti'nin kurucularından olan daha sonra parti ile yollarını ayıran İsmail Kahraman, 1 Kasım'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla aday oldu. Kahraman böylece en son 2002 yılında Fazilet Partisi Milletvekili olarak görev yaptığı Meclis'e 13 yıl sonra başkan olarak dönüş yaptı. Kulislerde 'uzlaştırıcı' olarak tanımlanan Kahraman, aday olduktan sonra "başkan seçildiğinde Zana'nın tekrar yemin etmesi için girişiminin olup olmayacağı" sorusuna da "Biz kriz çözmeye alışığız. Bakacağız, inceleyeceğiz. Acele etmeye gerek yok, zaman var. Durmak yok, ileri" cevabını vermişti. Önceki gün TBMM'de görev yapan basın mensuplarıyla sohbet eden Kahraman, "Frakınız hazır mı?" sorusunu "Frak siparişi verdim, hazırlanıyor" şeklinde cevapladı.

Davutoğlu'na yol verdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, oy kullanmak üzere kabinlere doğru yürüdüğü sırada arkasından gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu ile tokalaşarak bir süre sohbet etti.

'Değişiklik yapılabilir'

Advertisement: Replay Ad

Ads by ZINC

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, "4 siyasi partinin kabul gördüğü 62 madde var. 62 maddenin içinde bu da var. Hemen yarın getirsinler, geçiriverelim. Madem ki imzalarımız bizim şerefimizdir 4 siyasi parti olarak altına imza koyduğumuz 62 maddeyi hemen geçiriverelim. Bu tartışmaları da kaldırırız" diye konuştu. Kılıçdaroğlu ise TBMM Başkanlığı seçimi gazetecilerin sorusunu "Anayasa değişiklik sürecinde görüşebiliriz" diye yanıtladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber