Meslek liselilere Avrupa'da da geçerli sertifika

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 16 Ekim 2006 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yasalaşan Mesleki Yeterlilik Kurumu, meslek liselerinden mezun olan öğrencileri bilgi ve uygulama yeteneklerinin ölçüldüğü özel bir sertifika sınavına tabi tutup belgelendirecek.

Örgün eğitim dışında meslek öğrenen de yeterliliğini gösterirse sertifika alacak.

Geçen hafta yasası çıkarılan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), Türkiye'deki meslek liselilerin yeterli pratiğe sahip olmadan mezun olmaları sorununu çözüme kavuşturmaya talip.

MYK, meslek liselerinden mezun olan kişileri bilgi ve uygulama yeteneklerinin ölçüldüğü özel bir sertifika sınavına tabi tutarak belgelendirecek. Böylece sanayicilerin "ara elaman bulamıyoruz" şikayetlerinin çözümü yolunda da ilk adım atılmış olacak. Kurumun verdiği sertifikaların, akreditasyon sürecinin ardından Avrupa'da da geçerli olacağı belirtiliyor. MYK'da özel sektörün de temsil edileceğini söyleyen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, "Meslek adamları yetiştirirken artık devlet emredici rolden çıkarak özel sektörün taleplerini dikkate alan bir yaklaşım gözetiyor. MYK, tarafların birbiriyle çatışması yerine çalışmasını sağlayacak" dedi.

Çelik, bu yıldan itibaren meslek öğretiminde 42 geniş alan ve 192 dalda eğitim vermeye başladıklarını bildirdi. Çelik, "Bölüm isimlerinin güncellenmesi fikrinden hareket ettik ve örneğin motor bölümü olarak adlandırılan alanı otomotiv alanı olarak değiştirdik. Otomotiv alanının altına da motor, elektrik-elektronik, yürüyen aksamlar gibi bir çok disiplin koyduk. Daha önce otomotiv meslek alanının bir dalı olan motor, bizim okullarımızda bölüm olarak okutuluyordu" dedi.

Önceki sistemde ihtisaslaşma olmadığı için öğrencilerin otomotiv alanının alt dallarındaki mesleklerle ilgili tüm yeterlilikleri aldığının varsayıldığını belirten Çelik, "Bu nedenle de sektörde bu öğrencilerin iş yapabilme yeterliliği eksik bulunuyor, toplumda okulda meslek adamı yetiştirilmesinin çok doğru olmadığı kanaati gelişiyordu" diye konuştu.

Diploma okuldan, sertifika MYK'dan

Çelik, öğrencilerin otomotiv alanında genel sektör yeterliliklerini 10 ve 11'inci sınıflarda alacağını ve 12'inci sınıfa hangi alt dalda uzmanlaşacaklarının seçimini yapabileceklerini söyledi. Getirdikleri sistemi "alanda diploma, dalda sertifika" olarak niteleyen Çelik, şöyle konuştu:

"Okulda öğretmen diplomaya giden yolda not verecek, daldaki yeterliliklerin ölçümünü ise MYK yapacak. Avrupa Mesleki Yeterlilik Çerçeve Belgesi'yle belirlenmiş 8 meslek seviyesini uygulamaya başladık. Bu çerçevede ortaöğretimden mezun olacak öğrencilerin 4'üncü seviye olan teknisyenlik yeterliliği kazandığını varsayacağız. Öğrencilerin bu seviyede olup olmadığını yazılı ve uygulamalı sınavla ölçecek ya da ölçümünü yaptıracak olan kurum da MYK olacak. Böylece MYK veya akredite ettiği kurum, meslek liselerinde verilen eğitimin kontrolünü de sağlamış olacak. Örgün eğitim dışında meslek öğrenen de yeterliliğini gösterirse sertifika alacak."

Tıp ve mühendislik kapsam dışı

MYK'nın faaliyete geçmesi için en geç 3 ay içinde genel kurul hazırlıklarının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunulması gerekiyor. Kurumun kamu ve sivil toplum temsilcilerinden oluşacak genel kurulu tarafından seçilecek yönetim kurulunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, işçi sendikaları konfederasyonu ve işveren sendikaları konfederasyonlarından 1'er üye yer alacak. Türkiye'de belirlenmiş 500'ün üzerinde meslek standardını da güncelleyecek olan kurumun faaliyet alanına tabiplik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, eczacılık, veterinerlik, mühendislik ve mimarlık ile mesleğe girişi kanunla düzenlenmiş meslekler girmeyecek. MYK'nın Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından uluslararası akreditasyonunun sağlanmasına ilişkin süreç başarılı olursa kurumun sertifikaları uluslararası tanınırlık kazanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber