İçişleri Bakanlığı'nda 'Tanık Koruma Kurulu' oluşturulacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Ekim 2006 21:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tanık Koruma Kanunu Tasarısı, Bakanlar Kurulunda imzası tamamlanarak TBMM'ye sevk edildi.

Tasarı, ceza muhakemesinde tanıklık görevi sebebiyle, kendilerinin veya kanunda belirtilen yakınlarının hayatı, beden bütünlüğü veya mal varlığı ağır ve ciddi tehlike içinde bulunan ve korunmaları zorunlu olan kişilerin korunması amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin esas ve usulleri düzenliyor.

Kanun hükümleri, ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve üst haddi on yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlar, kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla kurulan bir örgütün veya terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarda geçerli olacak.

Ceza muhakemesinde tanık olarak dinlenenler ile Ceza Muhakemesi Kanununun 236. maddesine göre tanık olarak dinlenen suç mağdurları, bu hükümlere göre dinlenenlerin nişanlısı, evlilik bağı kalmasa bile eşi, kan hısımlığından veya kayın hısımlığından üstsoy veya altsoyu, üçüncü derece dahil kan veya ikinci derece dahil kayın hısımları ve evlatlık bağı bulunanlar ile yakın ilişki içerisinde olduğu kişiler tanık koruma tedbiri kapsamına alınacak.

TEDBİRLER

Bu kanun kapsamında bulunanlar hakkında uygulanabilecek tanık koruma tedbirleri şunlar olacak:

''Kimlik ve adres bilgilerinin kayda alınarak gizli tutulması ve kendisine yapılacak tebligatlara ilişkin ayrı bir adres tespit edilmesi, Duruşmada hazır bulunma hakkına sahip bulunanlar olmadan dinlenmesi ya da ses veya görüntüsünün değiştirilerek özel ortamda dinlenmesi, Tutuklu veya hükümlü olanların durumlarına uygun ceza infaz kurumu ve tutukevlerine yerleştirilmesi, Fiziki koruma sağlanması, Silah ruhsatı verilmesi, Kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerin değiştirilmesi ve düzenlenmesi, Adli sicil, askerlik, vergi, nüfus, sosyal güvenlik ve benzeri bilgi ve kayıtlarının değiştirilmesi ve düzenlenmesi; Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, evlilik cüzdanı, diploma ve her türlü ruhsat gibi resmi belgelerin değiştirilmesi ve düzenlenmesi, Taşınır ve taşınmaz mal varlığıyla ilgili haklarını kullanmasına yönelik işlemlerin yapılması.

Geçici olarak geçimini sağlama amacıyla maddi yardımda bulunma, İşe yerleştirilmesi veya çalışan kişinin iş yerinin ya da alanının değiştirilmesi veya öğrenim görenin devam etmekte olduğu her türlü eğitim ve öğretim kurumunun değiştirilmesi, Yurt içinde başka bir yerleşim biriminde yaşamasının sağlanması, Uluslararası anlaşmalara ve karşılıklılık ilkesine uygun şekilde, geçici olarak başka bir ülkede yerleştirilmesinin sağlanması, Fizyolojik görünümün değiştirilmesi; Estetik cerrahi yoluyla fizyolojik görünümün değiştirilmesi ve buna uygun kimlik bilgilerinin yeniden düzenlenmesi, Estetik cerrahi gerektirmeksizin fizyolojik görünümün değiştirilmesi ve buna uygun kimlik bilgilerinin yeniden düzenlenmesi.'' Bu tedbirlerden biri veya bir kaçı aynı anda uygulanabilecek.

Tanık Koruma Tedbiri kararları; soruşturma evresinde, Cumhuriyet savcısı veya tanığın istemi üzerine sulh ceza hakimi tarafından, kovuşturma evresinde, Cumhuriyet savcısı veya tanığın istemi üzerine veya resen mahkemece verilecek.

Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, tedbirlerin alınmasına tanığın istemi üzerine veya resen Cumhuriyet savcısı karar verebilecek.

Koruma tedbirlerinin süresine, şeklinin değiştirilmesine, bu tedbirlerin kaldırılmasına veya tedbirlerin aynen devam etmesine, makam ve mercilerce resen veya hakkında tedbir uygulanan kişinin istemi üzerine kararın uygulandığı tarihten başlamak üzere ve en geç birer yıl aralıklarla karar verilecek.

Kararı uygulayan koruma birimi, karar tarihinden itibaren her yıl veya gerektiğinde bu süreyi beklemeden Uygulama ve Takip Raporu düzenleyerek, kararı veren makam veya merciye gönderecek ve raporda, uygulanan tedbir şekillerinin ve sürelerinin değiştirilmesine veya tedbirin sona erdirilmesine ilişkin öneriye de yer verebilecek.

KORUMA KARARININ KALDIRILMASI

Tanığın, koruma kararı verilmesine neden olan olay hakkında yanlış bilgi vermesi veya bildiği hususları açıklamaması, koruma kararı verilmesine neden olan olay hakkında yalan tanıklık veya iftiradan mahkûm olması, önceki kimlik bilgileri ile ilgili kendisinden talep edilen bilgilerde yanlış ifade vermesi, koruma kararında belirtilen tedbirlere aykırı bir davranış içine girmesi durumunda tanık koruma tedbirdi kaldırılabilecek.

Duruşma salonunda fiziksel görünümünü engelleyecek tarzda mahkemece tayin ve tespit edilecek bir usule göre dinlenmesine de karar verilebilecek.

Kanun kapsamında alınan tedbir kararlarına, kamu kurum, kurul ve kuruluşları uymakla yükümlü olacak.

Kanunda belirtilen görevler, İçişleri Bakanlığında kurulacak Tanık Koruma Kurulu tarafından yürütülecek.

Türkiye'nin taraf olduğu ikili veya çok taraflı uluslararası anlaşmalar uyarınca, anlaşma bulunmaması halinde ise karşılıklılık esasına uygun olarak bir yabancının Türkiye'de korunmasına, Dışişleri Bakanlığının görüşü alınarak İçişleri Bakanlığı tarafından karar verilecek.

Kanun kapsamında alınan kararlar ve yürütülen işlemler gizli olacak ve gizlilik, tedbir sona erdikten sonra da devam edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber