Geceyi sokakta geçirdiler

Kırşehir'de, önceki gece yerin 3.7 kilometre altında meydana gelen deprem, bazı evlerde hasara yol açtı. Mal ve can kaybı yaşanmazken, şoka giren vatandaşlar hastanelere akın etti

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 12 Ocak 2016 08:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Geceyi sokakta geçirdiler

Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesinde önceki akşam saat 19.40'ta meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem korkuttu. Merkez üssü Çiçekdağı'na bağlı Hacıduraklı köyü olan ve yerin 3.7 kilometre altında meydana gelen deprem, Ankara, Nevşehir, Yozgat, Kayseri, Kırıkkale ve Sivas'tan da hissedildi. Depremden en çok Çiçekdağı ile 5 kilometre yakındaki Yozgat'ın Yerköy ilçeleri etkilendi.

BALKONDAN ATLADI

İki ilçe ve köylerindeki bazı kerpiç evlerin duvarları yıkılırken, bazı betonarme binalarda da hasar oluştu. Yerköy'ün Ayanoğlu Mahallesinde panikle birinci kattaki evinin balkonundan atlayan Murat Kaya'nın bacağı kırıldı. Yerköy Belediye Başkanı Mehmet Ağaoğlu, "Bazı evlerde çatlaklar oluştu. Bunların dışında korkulacak bir durum söz konusu değil" diye konuştu. Kırşehir Valisi Necati Şentürk de yaptığı açıklamada "Can kaybı ve mal kaybı yok. Olmaması da sevindirici. Çok ciddi maddi hasar söz konusu değil. 10 köyümüzde yaklaşık 10 evimizde küçük hasarlar var" bilgisini verdi.

BÜYÜKLÜĞÜ 5, ETKİSİ 6

Deprem sırasında korkuyla kendilerini sokağa atan vatandaşlar, geceyi otomobillerinde ya da açık alanlarda ateş yakarak geçirdi. İlçe merkezlerini terk eden bazı vatandaşlar da, evler tek katlı olduğu için köylerdeki akrabalarının yanına gitti. AFAD, büyüklüğü 5 olan depremin etkisinin ise 6 olduğunu açıkladı. Hasar tespit çalışmalarına da başlanırken, bölgede ilk depremin 3.5 büyüklüğünde ve saat 19.26'da, ikincisi de 2.7 şiddetinde ve 19.33'te yaşandı. Ardından 19.40'ta 5 büyüklüğündeki deprem meydana gelirken, sabah saat 08.36'ya kadar artçılarla birlikte sarsıntı sayısı 35'e ulaştı.

'DİRİ FAY YOK, DEPREM OLMASI İLGİNÇ, KONU ARAŞTIRILMALI'

MTA'nın deprem haritasına göre bölgede diri fay bulunmadığı ortaya çıktı. Bu durum bilim insanları arasında tartışma yarattı...

AFAD Danışma Kurulu Üyesi ve Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tatar: "Deprem bağımsız küçük bir fay üzerinde meydana geldi. Daha güneyde, Kaman ilçesi civarında aktif faylar var. Ancak Çiçekdağı civarında orta büyüklükte bir depremin olması ilginç ve araştırılmalı. Çünkü MTA'nın haritasında bu bölgede tanımlanmış herhangi bir diri fay yok."

İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Taymaz: "MTA'nın diri fay hattı haritasında olmaması MTA'nın ayıbıdır. Fayı yeryüzünde görmüyorlarsa fay yok anlamına gelmez."

Bozok Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Temiz: "Depreme sebep olan fay, fazla bilinen bir fay hattı değil. Burada 5.0'dan büyük deprem beklenmiyor."

TARIK YILMAZ - AYKUT AKTAŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber