Okullara Çince dersi

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 23 Ekim 2006 05:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, liselerde gençlere öğretilecek yabancı diller arasına Çince'nin de katılacağını açıkladı. Çelik, "Çince bilen uzmana ihtiyacımız var" dedi

Çin'de bulunan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Çince'nin lise düzeyinde okutulacağını söyledi. Pekin'de, Asya Eğitim Forumu 2006 Konferansı'na katılan Bakan Çelik, burada Türk gazetecilere temasları hakkında bilgi verdi.

Çelik, Türkiye'nin artık küreselleşen dünyanın yönetilen ve yönlendirilen bir nesnesi olmadığını, yöneten ve yönlendiren bir iradenin parçası olduğunu söyledi. Bakan Çelik, eğitim alanında Çin ile çok detaylı ilişkilere sahip olmadıklarını belirterek, "Burada sayısı 15-20'yi geçmeyen kendi imkanları ya da devlet bursuyla gelen öğrencimiz var. Türkiye'de de çok az Çinli öğrenci var. Biz bu ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz" dedi. Çelik, konuşmasında Rusça'nın bazı meslek okullarında birinci zorunlu ders haline getirdiklerini ve Talim Terbiye Kurulu'nda aldıkları kararla da Çince'yi lise düzeyinde okutma kararı aldıklarını ifade etti. Çince'nin şu anda müfredatının hazırlandığını kaydeden Çelik, Çince'yi pilot uygulamalar olarak okutma niyetinde olduklarını söyledi.

Çelik, "Bazı Çinlilerle Çin'ce olarak anlaşabilirsiniz ama bizim mutlaka Çince'yi çok iyi bilen uzmanlarımızın da olması gerekiyor" dedi.

EN AZ 15 - 20 UZMAN LAZIM Pekin'de dünyanın sayılı üniversitelerinin bulunduğuna dikkat çeken Çelik, yurt dışında yüksek lisans ve doktora yapmak üzere 5 yılda 5 bin öğrenci gönderme projesinin içinde Çin'in de bulunduğunu ve şu an 609 kazanan öğrenci arasında 3'ünün Çin'i tercih ettiğini açıkladı.

Bakan Çelik şöyle konuştu: ''Çince öğrendikten sonra lisans üstü eğitim yapan hiç olmazsa 15-20 uzmanımızın olması gerekir. Bu kesinlikle hem Çin Türkiye ilişkileri açısından, hem de dünyanın yükselen bu 'devini' daha yakından tanıma, ilişkileri iki yönlü olarak geliştirme açısından son derece faydalı olacaktır.''

TÜRKİYE YÖNETEN İRADE

Çin'de temaslarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'nin artık küreselleşen dünyada yöneten ve yönlendiren bir iradenin parçası olduğunu söyledi. Pekin'deki Asya Eğitim Forumu 2006 Konferansı'na katılan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Çin'deki okullarda da incelemelerde bulundu. Çin Eğitim Bakanı ile de görüşmeler yapan Bakan Çelik, dünyanın artık Türkiye'ye başka gözle baktığını belirtti, bu değişikliği Çin'de katıldığı toplantılarda gördüğünü ifade etti.

MEB TV yayına başladı

Milli Eğitim Bakanlığı internet ve bilişim teknolojilerindeki atılımına bir yenisini daha ekledi. Bakanlık web sayfasında hizmete giren internet TV ile öğrenciler, veliler ve öğretmenler yeni müfredata göre eğitimlerini destekleyebilecekler.

Örgün ve yaygın eğitimdeki öğrencilere ders desteği ve materyal sunmak için hazırlıklarını uzun zamandır sürdürdüğü İnternet TV yayınlarına başladı. İlköğretim ve ortaöğretim yeni müfredatlarına göre uygun ders materyallerden hazırlıkları bitenler sitede yayınlanacak. Sadece öğrenciler değil öğretmen ve velilere yönelik kişisel gelişim programları, belgesel, okul öncesi eğitim gibi çeşitli alanlarda slayt ve film gösterileri yapılacak. Öğrenciler, veliler ve öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığıínın http://internettv.meb.gov.tr internet adresi aracılığıyla bu hizmetten yararlanabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Yorumlar

Bu haber yoruma kapatılmıştır!

Sonraki Haber