2016 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

Komisyonda, 2016 yılı bütçesinin görüşülmesine başlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ocak 2016 18:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2016 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın görüşülmesine başlandı.

Komisyon, bütçeyi görüşmek için, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı.

Bilgiç, Maliye Bakanı Naci Ağbal tasarıyı komisyona sunmadan önce, milletvekillerine usul yönünden söz verdi.

Muhalefet milletvekilleri, tasarıyla ilgili evrak ve belgelerin toplantıdan 10 dakika önce kendilerine iletilmesini eleştirerek, "Şu kadar evrakı 10 dakika önce teslim ediyorsunuz, biz bunları ne zaman inceleyeceğiz?" dedi.

Toplantının başında, bütçe görüşmelerinde, milletvekili ve bakanların konuşma sürelerine ilişkin karar alındı. Buna göre, komisyon üyesi milletvekilleri tasarının geneli üzerinde 20'şer dakika, komisyon üyesi olmayan milletvekilleri 5'er dakika konuşacak.

Komisyon üyesi milletvekilleri, bakanlıkların bütçeleri üzerinde 10'ar dakika, olmayanlar 5'er dakika söz alacak. Bakanlar bütçelerini 30'ar dakikada sunacak, milletvekillerinin soru ve eleştirilerine ise 45'er dakikada cevap verecek. Komisyon üyesi milletvekillerine soru yöneltmeleri için ayrılan süre 10'ar dakika, olmayanlara ise 5'er dakika olacak.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis'in ve komisyonun çalışma yöntemi hakkında eleştirilerini dile getirdi.

"Bu komisyon, Türkiye'nin hem cüzdanı hem de vicdanı" diyen Özel, komisyonda çok önemli kararların alındığını belirtti.

Özel, toplantı öncesinde milletvekillerine dağıtılan evrakların CHP Grubu'na bugün 11.45'te teslim edildiğini belirterek, "Bütçe gerekçelerinin, bütçe tasarısıyla birlikte çok daha önce ulaştırılması gerekirdi. Biz bu bütçenin görüşülmesinin ve konuşulmasının, şekli olmaması gerektiğini düşünmek istiyoruz. Burada savaşmıyoruz ama hukukun en temel ilkesi silahların eşitliği ilkesidir, kanıtlara ve delillere karşılıklı eş zamanlı ulaşmak gerekir" dedi.

Bu şartlar altında bütçe görüşmelerinin yapılmasının mümkün olmadığını, üyelerin evrakları inceleyebilmesi için gerekli sürenin verilmesini istediklerini kaydeden Özel, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar Meclis'e bin 41 kanun tasarısı ve teklifi sunuldu. Meclis arı gibi çalışmak için hazır. Toplamda tasarıların ancak 9 tanesi yasalaşabildi. Bu yasaların 5 tanesi uluslararası anlaşmaların onaylanmasına ilişkin tasarılar, 4 tanesi de Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan gelen tasarılar. Dışişleri ve Plan Bütçe komisyonları dışında, bir tasarıyı görüşüp sıra sayısı verebilen başka bir komisyon yok.

Bir tasarıyı temel kanun olarak görüşeceksen, bölümlerdeki maddelerin sayısının 30'dan aşağı olmaması gerekiyor. Bölümlerdeki madde sayısının 30'dan aşağı olması halinde, müzakerelerin Anayasa ve İçtüzüğün ruhuna uygun olarak yapıldığını söyleyemeyiz. Plan Bütçe Komisyonu'ndaki tasarıların tamamı da torba tasarı olarak görüşüldü. 'Biz torba yasaya karşıyız, temel kanunu kullanmayacağız' diyen Sayın Başbakan tüm zamanların rekorunu kırdı, 12 maddelik tasarı bile 2 bölüm halinde temel kanun olarak görüşüldü."

Özel, komisyonda daha önce görüşülen torba tasarının askerlik ve kimlik belgeleriyle ilgili olduğunu belirterek, bu tasarının sevk edildiği diğer ihtisas komisyonlarının iş yükü nedeniyle tasarıyı görüşemeyeceklerini belirttiğini bildirdi. Özel, "O komisyonlar Başkanlık Divanı seçimleri dışında toplanmadı. Bu nasıl bir iş yüküdür? Amaç birtakım mevkilerin beklediği sistem değişikliği yapmaksa bu yaptığınız doğru değildir, amaç parlamentoyu işlevsiz kılmaksa bunu kabul edemeyiz" sözlerini sarf etti.

- "134 milletvekili de konuşma talebinde bulunacak"

Komisyon Başkanlığının, milletvekillerinin konuşma süreleriyle ilgili kararını değiştirmemesi durumunda, CHP Grubu'nun 134 milletvekilinin de tüm görüşmelerdeki maddeler üzerinde 10'ar dakika, önergeler üzerinde ise 5'er dakika konuşma talebinde bulunacağını ifade eden Özel, bu karanın gözden geçirilmesini istedi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Sayıştay raporlarının, içi boş olarak Meclis'e sunulduğunu iddia ederek, "Gelen Sayıştay raporları rapor değildir, çünkü mali denetim konuları gelmiyor" dedi.

Günal, Sayıştay raporları olmadan, Kesin Hesap Kanunu Tasarısı ve bütçe tasarısının görüşülmesinin mümkün olmadığını söyledi.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da bütçe tasarısına ilişkin evrakların toplantıdan hemen önce dağıtılmasını eleştirerek, "Kendimi ilkokul çocuğu gibi görüyorum. Öğrenciler de okula gittiklerinde kitabı masalarında görürlerdi, bizler de geldik, bu raporları masalarımızda gördük. Ama biz ilkokul çocuğu değiliz" diye konuştu.

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın sunumunun ertelenmesi gerektiğini belirten Paylan, "Şu gerekçeleri okuyalım, kitapçıkları okuyalım, çalışalım ve ona göre sunumu dinleyelim" dedi.

Komisyon Başkanı Bilgiç, Ağbal'ın sunumunun ardından, bütçe tasarısının geneli üzerindeki görüşmelerin 5 gün sonra yapılacağını anımsatarak, milletvekillerinin bu sürede bütçeye ilişkin eleştirileri açısından hazırlık yapabileceklerini söyledi.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu ise "Geçici bütçe yanlış çıkarıldı ama inşallah bu bütçe doğru çıkar. Maliye, kendisine verilen yetkiyi çok çok aşıyor, gerçek manada bir mali disiplin yok. Kurallara, kanuna uyulmuyor, bütçe alt üst ediliyor. Kanunlara uygun bütçe yapılması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

- CHP'li Erdoğdu'nun sözleri tartışmaya neden oldu

Komisyon toplantısında CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu'nun sözleri, gerginliğe ve tartışmaya neden oldu.

"Ülkede yolsuzluklar yapılıyor, benim gözümde sizler yolsuzluğun ortağısınız" sözlerine AK Parti'li milletvekilleri tepki gösterdi. Bu sözler nedeniyle AK Parti'li üyelerle, Erdoğdu arasında tartışma yaşandı.

Erdoğdu'nun yolsuzluk iddiası ile ilgili konuşmaya devam etmesi üzerine Naci Ağbal, "Siz kendi belediyelerinize bakın" dedi.

CHP'li Erdoğdu'nun "Bana bak Maliye Bakanı" demesi üzerine, Ağbal, Erdoğdu'yu, üslubunu düzeltmeye ve terbiyeli olmaya davet etti. Bunun üzerine Erdoğdu ile Ağbal arasında, zaman zaman diğer milletvekillerinin de karıştığı tartışma yaşandı.

Ağbal, "Bu samimiyetsiz konuşmayı aynen size iade ediyorum. CHP'li diğer milletvekilleri de eleştiriler yapıyorlar, saygı duyuyoruz. Eleştirin ama komisyonun gündemini neden dağıtıyorsunuz? Komisyondaki huzuru, barışı, güzel tartışma ortamını neden bozuyorsunuz, insanlara hakaret ederek ne elde etmeye çalışıyorsunuz? Bir kere 'senli benli' konuşamazsınız. Kahvehanelerde bile sizin gibi konuşulmaz. Ben size 'siz' diyorum" dedi.

Erdoğdu'nun, "Terbiyesiz lafı için özür dileyeceksiniz" sözlerine Naci Ağbal, "Ben sizden özür dilemem. Siz, bütün konuşmalarınız nedeniyle, bütün AK Parti Grubu'ndan, bütün Plan Bütçe Komisyonu üyelerinden özür dileyeceksiniz. Çünkü, ben inanıyorum ki buradaki bütün üyeler sizin bu konuşma tavrınızdan rahatsız. Edebe, ahlaka uygun bir konuşma üslubu değil" karşılığını verdi.

Daha sonra Maliye Bakanı Naci Ağbal, sunumunu yapmaya başladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber