Komisyon yeşillensin!

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda daha önce uzlaşılamayan ve kırmızı kalan maddelerin yeni usulle yeşile boyanması arzulanıyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Şubat 2016 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Komisyon yeşillensin!

Hakkı Kurban

Meclis'te grubu bulunan dört partinin katılımıyla oluşturulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu, bu hafta mesaiye başlayacak. Perşembe günü Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında yapılacak ilk toplantıda "çalışma usulleri" masaya yatırılacak. AK Parti, bazı rötuşlar için teklifte bulunacak.

OYÇOKLUĞU İSTENECEK

- Komisyon, önceki dönem, "en az üç siyasi partinin birer üyesinin katılımı" ile toplanmış, "Komisyonu oluşturan bütün siyasi partilerin mutabakatı (görüşbirliği) ile karar alır" hükmü işletilmişti. Bu kez AK Parti "görüşbirliği" yerine "oyçokluğu" kuralının işletilerek uzlaşma aranmasını gündeme getirecek.

- "Ucu açık" bir süre yerine, "Komisyon çalışmalarının 6 aylık bir sürede tamamlanması" önerilerden biri olacak.

- Önceki komisyonun usulü olan "Haftada en az 2 gün toplanma" kuralında değişiklik yapılmasa bile, toplantıların daha sık gerçekleştirilmesi istenecek.

- "Komisyonda oluşacak taslak metnin değiştirilememesi" maddesinde de rötuş konuşulacak.

KIRMIZI ÇİZGİLER

Önceki dönem komisyon, sadece 60 madde üzerinde mutabakat sağlamıştı. Uzlaşılan maddeler "yeşil" renge boyanırken, uzlaşılamayanlar "kırmızı"yla belirtilmişti. Bu kez, uzlaşılan maddelerde oyalanmadan, diğer maddelerin ele alınması planlanıyor. Muhalefet partilerinin, ortaya koyduğu "kırmızı çizgiler" konusunda da değerlendirme yapılması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber