Parlamenter sistemin faturası 579.9 milyar TL

AK Parti'nin ekonomi kurmaylarından İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, parlamenter sistemde üretilen krizlerin faturasının 579.9 milyar TL olduğunu söyledi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 24 Şubat 2016 06:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Parlamenter sistemin faturası 579.9 milyar TL

AK Parti'nin ekonomi kurmaylarından İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, başkanlık sistemiyle ilgili önemli tespitlerde bulundu. CHP parlamenter sistem dayatması ile Anayasa Mutabakat Komisyonu'ndan çekilirken, başkanlık sisteminin Türkiye'nin ekonomik geleceğine yapacağı katkılara dikkat çeken Muş, parlamenter sistemde üretilen ekonomik krizlerin Türkiye'ye çok ağır maliyeti olduğunu söyledi. Muş, 2001 krizini örnek vererek, "Krizin bugüne uyarlanmış gerçek maliyeti 579.9 milyar TL'dir" dedi. Muş, bu maliyeti aynı zamanda parlamenter sistemin son dönemde Türkiye'ye olan faturası olarak değerlendirdi.


GÜVEN VE İSTİKRAR

Başkanlığın istikrar demek olduğunu belirten Muş, "Ekonominin olmazsa olmazı güven ve istikrardır. Parlamenter sistemde seçime gidiyorsunuz, o seçimden koalisyon çıkma ihtimali de vardır, tek başına iktidar ihtimali de. Başkanlık sisteminde halk direkt başkanını seçiyor. Başkan da kendi bakanlarını atadığı zaman meclis ayrı bir şekilde seçiliyor" diye konuştu. 1994'te yaşanan krizin hükümetin radikal kararlar alamaması nedeniyle önlenemediğini söyleyen Muş, "1997'de post modern bir kriz daha yaşandı. 2001'de büyük ekonomik kriz oldu. Hükümet ömürlerinin 16 aya düştüğü 1991 ile 2001 arasında çok ciddi faturalar ödedik. 2001-2015 arası dönem maliyeti 579.9 milyar lirayı buldu. Çıkarılan devlet iç borçlanma senetleri ise 2011 yılına kadar faiziyle ödendi. Yük milletin sırtında kaldı" dedi. Önerdikleri modelin 5+5 olduğunu belirten Muş, "Başkan seçildiği zaman 5 yıl görevindedir. Ve bir projeksiyon ortaya koyabilir. Bir başkan çok büyük hata yapmazsa ve kampanyasının başında vaat ettiklerini yerine getirirse ikinci dönemde de kazanabilir. Vatandaş da 10 yıllık süreç içerisinde yatırımlarını yapabilir, ona göre girişimlerde bulunabilir" diye konuştu.


ABD KRİZİ ÇABUK ATLATTI

Başkanlık sisteminin, geniş çaplı reformların da önü açacağını dile getiren Muş, "Örneğin ABD son ekonomik krizinde çok hızlı karar alıp sıkıntıdan çok çabuk çıktı" dedi.

DESTEK YÜZDE 60'A ÇIKTI

Mehmet Muş, başkanlık sistemine desteğin şu anda yüzde 55-60 oranına çıktığını söyledi. Vatandaşın desteğinin gün geçtikçe arttığına işaret eden Muş, "Vatandaş, başkanlık sisteminin öneminin ve gerekliliğinin farkına vardı" diye konuştu. Muş, kriz dönemlerini yaşayan siyasi liderlerden Necmettin Erbakan'ın, Alparslan Türkeş ve Muhsin Yazıcıoğlu'nun da krizlerden çıkış yolu olarak başkanlık sistemini savunduğunu hatırlattı.

AHMET TOPAL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber