'Zayıflama uğruna risk almayın'

Belgin Elmalı'nın, zayıflama çayı içtikten sonra ani ölümünü uzmanlar değerlendirdi: Gelişigüzel içilen zayıflama çayları elektrolit dengesini bozup kalp ritim problemine yol açabilir

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 04 Mart 2016 06:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
'Zayıflama uğruna risk almayın'

İzmir'de liseli Belgin Elmalı'nın (15) internetten aldığı zayıflama çayını içtikten sonra ölmesi tartışma yarattı. "Zayıflayacağım diye hayatınızı riske atmayın" diyen uzmanlara göre; zayıflama çaylarının, kalp için tetikleyici etkisi olabilir. Bu çaylar, bağışıklığı zayıflatabilir, tansiyonu düşürebilir ve bağırsak sistemini bozabilir. İşte uzmanların uyarıları:

Prof. Dr. Kaan Kırali (Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Nakli ve Yapay Kalp Bölümü Sorumlusu):

Zayıflama çayının kalp için tetikleyici bir etkisi olabilir. Vücutta elektrolit dengesini bozabilir. Bu da kalp ritim problemine yol açarak ölüme neden olabilir. Bu ürünleri kullanırken çok dikkatli olmamız gerekir. Özellikle içinde idrar söktürücü olanlardan uzak durmak lazım. Bu çaylar potasyum dengesini bozar.

Selahattin Dönmez (Uzman Diyetisyen):

Zayıflamak için hiçbir çayı gelişigüzel tüketmemek gerekir. Bu çayların içindeki bioaktif bir madde bağırsaklarda vitamin, mineral ve vücudun elektrolitlerinin bozulmasına neden olur. Bu da ani tansiyon düşmesi, bağırsağın ortamının bozulması ve bağışıklık sisteminin düşmesine yol açabilir. Örneğin meyankökü hipertansiyon hastaları için sakıncalıdır. Zayıflama anlamında doğal bitkisel çayları kuru veya yaprak olarak tüketmek büyük sıkıntılar yaratmaz. Ancak, içeriği bilinmeyen denetlenmemiş poşetler içinde gelişi güzel konulmuş bitkisel çaylar veya haplar insan sağlığını tehdit eder.

Gürsel Doğan (Diyetisyen):

Diyetisyen önerisine göre zayıflama çayı kullanmak gerekir. Öncelikle kişinin tüm kan tahlilleri ve detaylı muaynesinin yapılması gerekir. Bu kapsamda genel tahliller sonucunda diyetisyenin kararı doğrultusunda takviye ürün verilebilir. Bu şekilde yanlış kullanımlar hayati tehlikeye neden olabilir.

GÜL KİREKLO

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber