Doktor açığını kapatmak için, YÖK yeni fakülte ve kontenjan konusunda ikna edilemiyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 09 Kasım 2006 12:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK, Sağlık Bakanlığı'nın doktor açığını karşılamak için bir yıldır ilettiği fakülte sayısı ve kontenjan arttırımı talebiyle hastane binası teklifine kayıtsız kalıyor

YÖK Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Sayın, önceki gün TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda ?Sağlık Bakanlığı bize baskı uyguluyor? derken, bakanlığın doktor açığının kapatılması için tıp fakültesi sayısıyla kontenjanların arttırılmasıyla ilgili 1 yıldır yazılı ve sözlü taleplerine YÖK'ten hiçbir cevap gelmediği öğrenildi. Açık, yabancı doktor uygulamasıyla giderilmeye çalışılıyor. YÖK'e bağlı üniversiteler 2001 yılında 5 bin 59 Tıp mezunu verirken, 5 yılda mezun sayısı ciddi oranda düşerek 2005 yılında 4 bin 394'e geriledi. YÖK'e gönderilen hekim sayısı bilgileri ise bir gerçeği daha gözler önüne serdi. 100 bin kişiye düşen hekim sayısı İtalya'da 618, Yunanistan'da 450, Belçika'da 420, AB ortalamasında 278 iken Türkiye'de ise sadece 140.

HASTANE BİLE TEKLİF EDİLDİ

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de 50 bin hekim açığının bulunduğunu söyleyerek, bunun ancak 20 yıl sonra kapatılabileceğini belirtti. Akdağ ayrıca YÖK'e yeni tıp fakülteleri için hastane ve bina teklifinde bulundu, ancak cevap gelmedi. Akdağ, önümüzdeki hafta yine Tıp fakültesi dekanlarıyla biraraya gelecek ve teklifi tekrarlayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber