Dolarda yükseliş çok zor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 12 Kasım 2006 13:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABD enflasyon verilerinin açıklanacak olması, piyasalarda yurtdışı etkisini artıracak. Buna karşın dövizde ve borsada hareketlerin sınırlı kalması bekleniyor.

Gelen düşük enflasyon iyimserliğiyle moralli başlayan haftada, hem içerde hem de dışarıda yoğun gündemin olumsuz etkileri piyasalara birebir yansıdı. AB İlerleme Raporu'nda Türkiye'ye limanları açması için verilen 1 aylık süre, piyasalara beklentilerin üzerinde olumsuz yansıdı. Rapor öncesi 40 bin puanın üzerinde kapanış yapan borsada, satış baskısı haftanın geri kalanında sürdü ve endeks 39 bin seviyelerini aşamadı. Dolardaki hareketin sınırlı olmasına karşın, Merkez Bankası'nın döviz alım ihalelerine yeniden başlamasının düşük kuru kullanan piyasa oyuncularını tedirgin ettiği belirtilirken, döviz alım ihalelerinin önümüzdeki haftalarda da doları çok fazla yukarı çekemeyeceği bekleniyor. Haftalık performanslar açısından da ?etkisiz? bir hafta yaşandı. Geçen cuma 39 bin 307 puandan kapanan İMKB 100'de işlem gören hisse senetlerinin ortalama getirisi haftalık getirisi yüzde 0.8 oldu. Geçen haftaki yüzde 3.38'lik değer kaybına oranla hafif bir toparlanma yaşansa da, 5 günlük işlemlerde endeks ortalama yüzde 0.12 geriledi. Dolar haftalık bazda yüzde 0.5 gerilerken, euro yüzde 0.4 değer kazandı.

İŞLERİNE GELİYOR

Merkez Bankası'nın döviz alım ihalelerine başlayacağını duyurmasının piyasada kısa süreli de olsa tedirginlik yarattığını belirten İsviçre Portföy Genel Müdür Yardımcısı Murat Emrali, ?Bu, kurun artık düşmeyeceği yönünde bir işaret olarak algılandı. Düşük kur piyasa oyuncuları tarafından oldukça fazla kullanılıyordu. Kurun baskı altında olması işlerine geliyordu? dedi. Emrali, buna karşın devam edecek alım ihalelerinin kur üzerinde pek etkisi olmayacağı görüşünde. ?Politik istikrara yönelik olumsuz bir gelişme olmadıkça, Türkiye'de kurun yukarı gitmesi çok zor? diyen Emrali, şöyle devam etti:

ÜST SINIR 40.500

?Gelecek hafta özellikle yurtdışı piyasaların ve Ak Parti Kongresi'nin etkisinde bir hafta yaşanmasını bekliyorum. Borsada, para girişinin aşağı yönde hangi seviyeden olacağını görmek gerek. Endeks 39 bin seviyelerine yaklaştıkça, alıcılarla karşılaşıyoruz. Dolayısıyla borsada geri çekilmenin çok hızlı olmayacağı ve özellikle yabancı alımlarının başladığı seviyelerde yönün yukarı olacağı gözüküyor. Önümüzdeki hafta da endeksin 39.000 - 40.500 bandında kalmasını bekliyorum.?

YURTDIŞI İZLENECEK

Meksa Menkul Değerler Yurtiçi Satış Müdürü Figen Özavcı, AB İlerleme Raporu'ndan çıkan sonuçların borsa açısından iki farklı etkisi olduğunu belirtti. ?Kıbrıs konusunun 15 Aralık'taki zirveye bırakılması İMKB için olumlu çünkü böylece bu tarihe kadar bir çözüm bulunma olasılığı ortaya çıkmış oluyor? diyen Özavcı'a göre, ?Riskin ertelenmesi ise endekste 40 bin 600 seviyesinin geçilememesine sebep oldu.? Aralığa kadar İMKB'nin yurtdışı borsalarla paralel hareket edebileceğini söyleyen Özavcı, şu değerlendirmeyi yaptı: ?ABD'de açıklanacak ÜFE ve TÜFE, haftanın 2 önemli verisi olacak. Endeksin 39.300-40.600 bandında hareket etmesi bekleniyor. Petrol fiyatları dışında içerde Kıbrıs ve 9. Uyum Paketi reformları izlenmeli.? Özavcı, orta vadeli pozisyonlar için, 38 bin 500 seviyesinin takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber