Danıştay YAŞ kararı ile ayırma işlemine tabii tutulan askeri personelin ''hususi damgalı pasaport'' alamayacaklarına karar verdi

Haber Giriş : 31 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla disiplinsizlik nedeniyle ayırma işlemine tabii tutulan askeri personelin ''hususi damgalı pasaport'' alamayacaklarına karar verdi.

Genel Kurul, bu kişilerin, Pasaport Yasası'nda yer alan emeklilik nedeniyle görevlerinden ayrılanlar kapsamında kabul edilemeyeceğine işaret etti. 1997 yılında YAŞ kararıyla emekliye sevk edilen bir subay, Ankara Valiliği'ne başvurarak, hususi damgalı pasaport verilmesini istedi.

Ankara Valiliği, bu isteme yanıt vermedi. Davacı subay, Valiliğin yanıt vermeme işlemi ile İçişleri Bakanlığı'nın konuya ilişkin genelgelerinin iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı. Danıştay 10. Dairesi, YAŞ kararıyla disiplinsizlik nedeniyle emekliye sevk edilen davacının, Pasaport Yasası'ndaki hususi damgalı pasaport verilmesine ilişkin şartları taşıdığına işaret etti.

Pasaport verilmesi isteminin yasalarda öngörülmeyen bir sınırlamaya dayalı olarak reddine ilişkin işlemde ve bu işleme dayanakgösterilen genelgelerde hukuka uygunluk bulunmadığına dikkati çeken Daire, Valilik işlemi ile İçişleri Bakanlığı'nın genelgelerinin davacıyı ilgilendiren bölümlerini iptal etti. Bu kararı, Ankara Valiliği ile İçişleri Bakanlığı temyiz etti.

PASAPORT HAKKI SABİT
Temyiz istemini görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, 10. Daire'nin kararını oy çokluğuyla bozdu. Kararda, Pasaport Yasası'nın ilgili maddesinin, yalnızca emeklilikve çekilme haklarını kullanarak vazifelerinden ayrılmış olanlara hususi damgalı pasaport verileceğini hükme bağladığı kaydedildi.

Askeri personelde YAŞ kararı ile disiplinsizlik nedeniyle ayırma işlemine tabii tutulanların Pasaport Yasası'nda yer alan emeklilik sebebiyle görevlerinden ayrılmış olanlar kapsamında olduğunun kabul edilemeyeceği belirtilen kararda, şöyle denildi:

''Çünkü, hususi damgalı pasaport, Pasaport Yasası'nın 14/A maddesinde sayılan görevlerden emekli olanlar veya çekilenler için verilen bir hak olduğundan ve bu hakkın verilmemesi halinde de pasaport alınmaması hali söz konusu olmadığına göre, kendi iradeleri dışında ve disiplinsizlik sebebiyle ayırma işlemine tabi tutulan subaylar kendi isteğiyle emekli olan veya görevinden çekilenlerle birlikte düşünülemeyeceğinden, davacıya hususi damgalı pasaport verilmemesine ilişkin Ankara Valiliği işlemi ile bu işlemin dayanağı olan dava konusu genelgelerde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.''

Genel Kurul, davacının, bu kararın düzeltilmesi istemini de yerinde görmeyerek reddetti.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber