Ankara elektrik ihtiyacının yüzde 7'sini çöpten karşılayacak!

Ankara'daki Çadırtepe Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisi'nde incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Dönmez, 'Yüzde 100 yerli bir tesisle karşı karşıyayız, bu ülkemiz açısından son derece sevindirici' dedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Mart 2016 22:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ankara elektrik ihtiyacının yüzde 7'sini çöpten karşılayacak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Çadırtepe Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisi'nde incelemelerde bulundu.

Advertisement: Replay Ad

Ads by ZINC

Dönmez ile Yılmaz, Sincan'da çöpün enerjiye dönüştürüldüğü, 30 megavatsaat kurulu güç kapasiteye sahip tesis hakkında yetkililerden bilgi aldı.

ITC Katı Atık Yönetim Şirketi yöneticisi Ali Kantur yaptığı sunumda, başkent elektriğinin yüzde 3'lük kısmının bu katı atık bertaraf tesisleriyle üretildiğini belirterek, Çadırtepe tesisi gazlaştırma ünitesinin devreye alınması ve tam kapasiteyle çalıştırılmasının ardından Ankara'nın elektrik ihtiyacının yüzde 7'lik kısmının bu tesisten sağlanabileceği söyledi.

Ankara'nın günlük çöp üretiminin 4 bin 500 ton olduğunu, bunun bin 500 tonunun Mamak'taki tesislerinde bertaraf edildiğini anlatan Kantur, "Sincan Çadırtepe tesisiyle birlikte kalan 3 bin tonluk çöp de bertaraf edilerek elektrik üretilmeye başlandı. Çöplerden, tıbbi atıklardan ve tehlikeli atıklardan elde edilen organik kaynaklar biogaz olarak kullanılıyor diğer atıklar ise termal yöntemlerle yakılarak ve ileri teknoloji ile gaza dönüştürülerek elektrik üretilebiliyor." diye konuştu.

'TAMAMEN YERLİ MÜHENDİSLİK'

Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, yerli imkan ve teknolojiyle geliştirilmiş tesisin heyecan verici olduğunu ifade ederek, "Tamamen yerli mühendislik çalışması bir ürünle karşı karşıyayız. Uzunca bir süre Ar-Ge yapılmış, neredeyse yüzde 100 yerli bir tesisle karşı karşıyayız. Bu ülkemiz açısından son derece sevindirici." dedi.

Atıkların bertaraf edilirken bunların enerjisinden istifade etmenin veya yeniden geri kazanmanın ekonomik katkısına dikkati çeken Dönmez, bu teknolojinin aynı zamanda bölgedeki diğer ülkelere de rahatlıkla ihraç edilebileceğini kaydetti.

'BU GİBİ TESİSLER ÇOĞALMALI'

EPDK Başkanı Yılmaz ise enerji yönetiminin bu gibi tesislerde yaptığı ortak incelemenin teknik açıdan çok önemli olduğunu belirterek, "Bu gibi tesislerin hem çevre açısından hem de enerji üretimi açısından çoğalması lazım." diye konuştu.

Tesisin yerli imkanlarla üretilmesini de değinen Yılmaz, "Biz bu tesisleri görünce gerçekten heyecan duyuyoruz ve heyecanımızı düzenlemelerimize yansıtmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Çöp ve katı atıkların bertaraf sorununun çözüldüğü tesisle elektrik üretimi sonrasında kalan yüzde 10'luk kül asfaltlamada kullanılabiliyor. Şu ana kadar 200 milyon dolar yatırım yapılan tesis ilave 150 milyon dolarlık yatırımla birlikte tam kapasite ile çalışmaya başlayacak ve Ankara'da üretilen çöpün tamamına yakınını işleyebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber