Eğitimin katsayıdan baska derdi yok mu?

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 16 Kasım 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

17. Milli Eğitim Şûrası'nın üçüncü gününde de katsayı tartışmaları gündeme oturdu. Önceki gün alınan imam-hatiplilere üniversite girişinde kolaylık sağlayacak 'meslek liselerine uygulanan farklı katsayı uygulamasının kaldırılması' kararının iptaline yönelik bir önerge verildi. Önerge oyçokluğuyla reddedilirken, Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, komisyon çalışmalarından çekildi. Dinçer, oylamalarda komisyon üyesi olmayanların da oy kullandığını belirterek, "Böyle bir ortamda görüşlerimiz raporlara yansımayacaktır" dedi.

'İmam-hatipliye engel kaldırılıyor'

Ortaöğretimde yeniden yapılandırma ve sınav sisteminin tartışıldığı komisyon dün toplantılarına olaylı başladı. Önceki gün dörde karşı 66 oyla meslek liselerine uygulanan farklı katsayı uygulamasının kaldırılması kararının iptali için Eğitim-Sen ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin (ÇYDD) de içinde bulunduğu bir grup önerge verdi. Önerge, oyçokluğuyla reddedilirken sadece 12 kişi, kararın iptalini istedi. Eğitim-Sen Genel Başkanı Dinçer, "Karar üzerine bu komisyonda çalışma olanağım kalmamıştır. Kararı protesto ediyorum ve toplantıyı terk ediyorum" diyerek salondan ayrıldı. ÇYDD'den Gülsün Kaya da "Düz lisede fen alanında okuyan öğrenci hukuk okumak isitiyorsa önüne engel koyuyoruz. Bu engeli niye imam-hatip liseleri için kaldırıyoruz. Bazılarımızın burada bulunuş aması göstermelik" diye tepki gösterdi. Dinçer, Başkent Öğretmenevi önünde yaptığı açıklamada da bakanlık bürokratlarının ne yaparsa katılımcıların da aynı davrandığını belirterek, şöyle konuştu: "Üniversitelerden gelen akademik kadronun ağırlığı bile seçmece. Ortaöğretimde yapılanmayı konuşmadan üniversite giriş sisteminden konuşmak anlamlı değil. Katsayının kaldırılması için verilen kararda üye olmayan pek çok kişi el kaldırdı. Alt düzey bürokratlar, üst düzey bürokratların gözünün içine bakarak karar veriyor. Bu ortamda görüşlerimiz raporlara yansımayacak."

Başkan da rahatsız

Katsayı tartışmasından Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı İlhan Erdoğan da rahatsız oldu. Şûra koordinatörü Erdoğan dün katsayı tartışmalarının yaşandığı komisyonun bulunduğu üst kurulu ziyaret ederek üyelere, "Çalışmalarınızda polemiklere yer vermeyen, bizi daha ileriye götürecek kararlar çıkmasını ümit ediyorum. Şimdiye kadar yapılmış şûralar hep kendi özgün isimleri ile anılmıştır. Bu şûranın da '17. Milli Eğitim Şûrası' olarak anılması konusunda sizlere güveniyorum" dedi. Erdoğan'ın bu sözleri, 'katsayı şûrası' eleştirilerinden rahatsız olduğunu gösterdi.

'Töre cinayetleri' çıkarıldı

Şûrada 'Yaşam boyu eğitim' alt komisyonunda Türkiye'nin 'töre cinayetleri' gerçeği de görmezden gelindi. Alt komisyon, raporunda, AB'ye karşı küçük düşmemek için öğrencilere 'töre, namus cinayetleri, madde bağımlılığı eğitimi verilmeli' ifadelerini 'İnsan hakları, demokrasi ve çevre bilinci eğitimi verilmelidir' şeklinde değiştirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber