'Hayata Sahip Çık' sloganıyla ekonomik seferberlik

AVM'ler kira indirimi sinyali verdi. Perakendeciler 'Hayata Sahip Çık' sloganıyla kampanya başlatıyor. Bavulunu hazırlayan ihracatçı ise Türkiye'ye gelmekten imtina eden alıcılara ürünlerini götürüyor, deyim yerindeyse taşıma suyla değirmen gayet güzel döndürülüyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Nisan 2016 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Hayata Sahip Çık' sloganıyla ekonomik seferberlik

ÖZGÜL ÖZTÜRK

[email protected]

Türkiye ve yurtdışında art arda yaşanan terör saldırılarıyla boşalan alışveriş merkezlerini yeniden canlandırmak isteyen iş dünyası örgütleri, ekonomik ve sosyal bir seferberlik başlatıyor. Güvenlik kaygısıyla azalan alışverişi canlandırmak isteyen perakendeciler normalleşme hareketi başlatmaya hazırlanırken, AVM'ler de kiracılarına yardımcı olma kararı aldı. Saldırılar nedeniyle alımı iptal eden alım heyetlerine tedarikçiler bavullarını doldurup ürünlerini yurtdışında tanıtmaya başlıyor.

PERAKENDECİNİN YANINDAYIZ

Alışveriş Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, alışveriş oranında yaşanan düşüşün perakendeciye kalıcı zarar vermesi durumunda AVM'ler olarak kiraların perakendecilerin lehine revize edilebileceğini söyledi. Şuan da AVM yatırımcılarının alışverişi canlandırmak için çeşitli etkinlik ve kampanyalara hız verdiğine dikkat çeken Belgü, "Bizler dünyadaki AVM'lere göre daha yüksek güvenlik önlemleri alıyorduk. Ancak saldırıların ardından çok daha üst düzey seviyede önlemlere geçildi" dedi.

NORMALLEŞME HAREKETİ

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) da sosyal ve ekonomik hayatın yeniden canlandırılmasına katkıda bulunmak amacıyla birkaç hafta içinde 'Hayata Sahip Çık' sloganıyla bir kampanya başlatıyor. Perakende sektörünün çatı kuruluşları, AVM'ler ve işletmelerin katılımıyla hayata geçirilecek kampanyayla topluma teröre karşı normalleşme ve birlikte hareket etme çağrısında bulunulacak. Kampanya hakkında bilgi veren Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sami Kariyo "Bu kampanyayla AVM ve sokaklarda insanların kendilerini daha güvenli hissetmeleri için çalışmalar yapılacak. Sokak mağazalarında çalışan personele gidip bu tip saldırganlara karşı önlem alma ve ya ilk yardım eğitimi verilecek" dedi.

Tedbirleri artırdık AVM artık gelenek

AVM'ye gidip ailecek vakit geçirmenin Türkiye'nin artık geleneği haline geldiğine dikkat çeken Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat, alışveriş merkezlerinin aylık cirolarının 3'te 1'ini hafta sonu gerçekleştirdiğini söyledi. Sektör olarak bir takım adımlar attıklarını belirten Fayat, "Hızla normalleşmemiz lazım ki terör amacına ulaşamasın. AVM'ler güvenlik tedbirlerini ciddi anlamda artırdı. Bir çok otel girişte köpeklerle kontroller yapıyor.

Bavullarla ürünleri tanıtıyorlar

SprIng Türkiye Genel Müdürü Esra Ercan, Türkiye'ye gelme noktasında çekimser davranana alıcıların ayağına gittiklerini söyledi. Ercan, "Kimse bomba patladı diye Türkiye pazarından vazgeçmiyor. Ama gelmekte tereddüt eden olursa da bavula doldurup ülkelerine gidiyoruz. Daha zor oluyor ama ticaretimiz durmuyor" dedi.

Kiracılarına destek olacak

Ankara'daki ANKAMall Alışveriş Merkezi'nin yatırımcısı Yeni Gimat GYO terör saldırılarından etkilenen AVM kiracılarına bu dönemde maddi manevi destek olma kararı aldı. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kirman, "Kur artışında, kur sabitlemesi yaparak kiracılara gereken desteği sağladık. Bugün de kiracıların yanında olarak sıkıntılarını hafifletecek önlemleri alacağız" dedi. Levent Kirman, ANKAMall bünyelerindeki güvenlik görevlilerine eğitim vererek bilgilendirdiklerini ve mesai saatlerini artırdıklarını anlattı.

Tüm Türkiye'ye yayılacak

TAMPH Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Nane, Türk halkını sindirip normal hayatını sürdürmesine engel olmak isteyen terör örgütlerinin amacına ulaşamaması için böyle bir proje başlattıklarını söyledi. "Bizim amacımız Türkiye'de normalleşme adına öncülük yapmak" diyen Nane şunları kaydetti: "Türk halkı olarak yapmamız gereken hayata sahip çıkmak. Hayatımıza sahip çıkarsak bize kötülük yapmak isteyen amaçlarına ulaşamamış olacaklar. Bu projeyi vatandaşlık görevi ve sektör bilinciyle yapacağız ve bu hareketi tüm Türkiye'ye yayacağız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber