Memur sınavında yerleştirme skandalı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Kasım 2006 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM, 18 bin memurun alınacağı KPSS sonuçlarını yanlış açıkladı. Sıralama hatası yaptıklarını kabul eden Başkan Yarımağan, birkaç gün içinde doğru sonuçları yayınlayacaklarını söyledi.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 18 bin memurun alınacağı memur yerleştirme sınavının hesaplanmasında yanlışlık yaptığını açıklayarak internetten yayınlanan ilanı geri çekti. 2004 ve 2006 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarını birbirine karıştıran ÖSYM, sonuçları yeniden hesaplayarak ileri bir tarihte duyurma kararı aldı. Adayların sıralamasını yanlış hesaplayan kurum, 2004 mezunlarını 2006 yılında girenlerin önünde değerlendirdi. Dün sonuçları öğrenmek isteyenler, ÖSYM'nin ilanı durdurması üzerine şaşkınlığa uğradı.

Bazı adaylar kendisinden daha düşük puanlı birinin kendi tercih ettiği yere yerleştirildiğini fark edince, durumu ÖSYM'ye bildirdi.

Bunun üzerine ÖSYM, "Kamu kurum ve kuruluşlarına ilk defa atanacaklar için 2006-KPSS yerleştirme işlemlerinde tespit edilen bir hata nedeniyle sonuç açıklaması durdurulmuş olup, işlemler sonuçlanınca nihai durum açıklanacaktır." açıklaması yaparak, adayları sakinleştirmeye çalıştı.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, yerleştirme sonuçlarında bir 'sıralama yanlışı' yaptıklarını kabul etti. Yarımağan, "Her sınavın programı bir öncekinden farklı oluyor. 2004 ve 2006 KPSS sonuçları birleştirilirken bir sıralama yanlışı yapılmış. Bir program hatası. Yapılan yerleştirme yanlış olmuş." dedi. Birkaç gün içinde yerleştirmeyi yeniden yaparak açıklayacaklarını söyleyen Yarımağan, "Kaç kişinin bu yanlıştan etkilendiğini bilmiyorum. 18 bin kadroya yerleştirme yapıldığını düşündüğümüzde çok kişi etkilenmiş olabilir. 2004 sonuçları 2006'ların önüne geçmiş." değerlendirmesi yaptı.

Yarımağan şöyle devam etti: "Bu sabah (dün) ilan edilen yerleştirme sonuçları maalesef doğru değil. Bazı meslekler vardır, hata yapma şansı yoktur. Ama programları da insanlar yapıyor. Bütün iyi niyetlere rağmen gözden kaçan şeyler oluyor. Arkadaşlara çok kızdım ama Microsoft bir programı yıllarca hazırlar, hazırladıktan sonra müşterilerine gönderir, birkaç ay denenir, düzeltilir sonra piyasaya çıkarılır. Bizim öyle bir şansımız yok, biz programı bugün yazıp yarın uyguluyoruz. Yine de hata yapmamamız lazım, ama bazen oluyor. Çok çabuk fark edilmesi iyi oldu, yerleştirmeler işleme konulmadı, ama keşke açıklanmadan tespit edilebilseydi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber