AİHM: Kamu emekçisinin toplusözleşme hakkı var

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 26 Kasım 2006 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), kamu emekçilerinin toplusözleşme hakkı olduğuna karar vererek konu üzerindeki tartışmaları sona erdirdi. Tüm Bel-Sen Başkanı Vicdan Baykara, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ile KESK Genel Merkezi'nde önceki gün yaptığı açıklamada, hükümetin kamu emekçilerinin toplusözleşme hakkının varlığını kabul etmediğini, bu hakkın kullanımını engellemeye çalıştığına işaret etti ve AİHM'nin bunun aksi yönünde karar verdiğini vurguladı.

Baykara, AİHM'ye açılan dava sürecine ilişkin bilgi verirken, 1993'de Gaziantep Belediyesi'nde imzaladıkları toplusözleşmenin uygulanmaması nedeniyle konuyu yargıya taşıdıklarını, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun da "sendikanın tüzelkişiliğinin olmadığı" düşüncesiyle toplusözleşme yapılamayacağına karar verdiğini kaydetti. Bunun üzerine 1997'de AİHM'ye başvurduklarını belirten Vicdan Baykara, Mahkeme'nin davaya ilişkin kararını 21 Kasım'da verdiğini ve "Türkiye'nin, sendika kurma hakkı ve toplu pazarlık sözleşmesi ilkelerine aykırı davrandığı gerekçesiyle" kendisine 20 bin avro, sendika üyesi Kemal Demir'e de 500 bin avro ödenmesine karar verildiğini söyledi.

'Hükümetin sığınacak yeri kalmadı'

Baykara şöyle devam etti: "Gerek ulusal mahkemelerin kararlarıyla gerekse de AİHM'nin kararıyla artık kamu emekçilerin toplusözleşme hakkı üzerindeki tartışma sona ermiştir. Hükümete düşen görev, Anayasa'ya ve buna uygun verilen yargı kararlarına uymaktır. Bundan sonra belediyeler ve diğer kamu kurumları iç hukukta herhangi bir yasal düzenlemenin yapılmasını beklemeden sendikamızla toplusözleşme masasına oturmalıdır. Hükümet, engel olmaya devam ederse, biz de uygulanmayan yüzlerce toplusözleşmemiz için Türkiye'yi AİHM'de şikâyet etmeye ve Türkiye'ye yeni tazminatlar ödetmeye devam edeceğiz."

KESK Genel Başkanı Tombul da Türkiye'de, "Hükümetin, sığınacak yeri kalmamıştır, AİHM kararlarını uygulamakla yükümlüdür" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber