Acil çağrılara daha hızlı yanıt verilecek

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü ile ASELSAN arasında imzalanan sözleşmeyle acil yardım numaralarının tek numarada toplanmasına yönelik çalışmaların kapsamı genişletiliyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2016 14:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Acil çağrılara daha hızlı yanıt verilecek

GÖKSEL YILDIRIM

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü ile ASELSAN arasında imzalanan sözleşmeyle acil yardım numaralarının tek numarada toplanmasına yönelik çalışmaların kapsamı genişletiliyor.

2008 yılında imzalanan ve teslimatları 2010'da tamamlanan Antalya ve Isparta'daki pilot uygulamaların başarısı üzerine 112 Acil Çağrı Merkezleri Projesi'ni ülke çapında yaygınlaştırma faaliyetlerine hız verildi.

Genel Müdürlük ile ASELSAN arasında son olarak proje kapsamında 64 milyon 900 bin lira tutarındaki "Yeni Nesil 112 Acil Çağrı Merkezi Projesi Altyapı Kurulumu İşi Sözleşmesi" imzalandı.

Proje ile Ankara, Amasya, Bilecik, Bolu, Bursa, İzmir, Nevşehir, Sakarya ve Uşak'ta 112 Acil Yardım altyapısı faaliyete geçirilecek. Böylece, sistemin uygulandığı il sayısı 33'e yükselmiş olacak.

Yeni aşama kapsamında 8 ilde valilikler tarafından inşa edilen çağrı merkezlerinde ve veri merkezi olarak faaliyet gösterecek Ankara 112 Kampüsü'nde yazılım, veri merkezi, ses ve telekom altyapısı ve telsiz anten kulesi kurulumu ile inşaat ve tesisat altyapısına yönelik çalışmalar yapılacak.

Acil yardım numaraları tek numarada toplanacak

Projenin Türkiye çapında yaygınlaştırılması, acil yardım numaralarının tek numarada toplanması, sağlık, emniyet, jandarma ve itfaiye gibi farklı kurumların tek çatı altında koordineli çalışarak acil yardım hizmetlerinin hızlı ve etkin biçimde verilmesine yardımcı olacak.

Sistem, emniyet, jandarma, sağlık ve itfaiye gibi birimlerin çağrı merkezi mantığı ile kendilerine bağlı sabit ve hareketli ekiplere, ses ve veri transferini eş zamanlı yapabilmesine olanak sağlayacak.

Projenin son aşamasının yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

Sistemin sunduğu olanaklar

ASELSAN tarafından gelistirilen sistemle 112 hattına gelen cagrıların, santral çalışanları aracılıgı ile gorevli uzman kurum operatorlerine (saglık, itfaiye, emniyet, jandarma) dagıtılması, cagrıların bilgisayarlarda calısan yazılımlar ile karsılanması, gorusmelerin kaydedilmesi, sehirlerin sayısal haritaları uzerinden adres araması yapılması, hareketli birimlerin anlık takip edilmesi saglanıyor. Ayrıca, çagrı merkezi ile kurum alt birimleri (ambulanslar, mobil ekipler, karakollar) arasında bilgi paylasımında bulunulabiliyor.

Sabit hatlardan gelen aramalar, noktasal olarak sayısal harita uzerinde tespit ediliyor. GSM operatorleri uzerinden gelen acil yardım cagrılarında olay yeri saptanarak, arama yapılan bolge taralı alan olarak harita uzerinde gosteriliyor. Tespit edilen olay yeri, gorev yazılımları kullanılarak mobil birimlere sistem uzerinden aktarılıyor. Mobil birimlerin ekranlarına anlık dusen yer bilgisiyle, olaya hızlı tepki verilmesine ve dogru bicimde mudahale edilmesine imkan saglanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber