HSYK'dan üç yeni terör mahkemesi

Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen yüksek yargı düzenlemesi sonrası, HSYK son dönemde terör suçlarının artmasını ve terör davalarına il merkezlerindeki ağır ceza mahkemelerinin bakacak olmasını dikkate alarak Ankara, İstanbul ve Şanlıurfa'da yeni terör mahkemeleri kurdu. 3 yeni terör mahkemesi, 1 Eylül'de faaliyete geçecek.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 03 Temmuz 2016 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HSYK'dan üç yeni terör mahkemesi

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), son dönemde terör suçlarının artmasını ve terör davalarına il merkezlerindeki ağır ceza mahkemelerinin bakacak olmasını dikkate alarak Ankara, İstanbul ve Şanlıurfa'da yeni terör mahkemeleri kurdu. Resmi Gazete'de yayımlanan HSYK kararı uyarınca 3 ilde kurulan 3 yeni terör mahkemesi, 1 Eylül'de faaliyete geçecek. Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen yüksek yargı düzenlemesiyle Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan açılacak soruşturmalar, suçun işlendiği yerin bağlı olduğu ilin Cumhuriyet başsavcılığınca yürütülecek.

TERÖRÜN DOSYASI KABARIK

Bu suçlara ilişkin açılan davalar da il merkezlerindeki ağır ceza mahkemelerinde görülecek. Bu da il merkezlerindeki terör suçlarına bakan mahkemelerin iş yükünün artmasına neden olacak. Son dönemde terör ve örgüt suçlarının artması nedeniyle ihtisas mahkemelerine açılan dava sayısında da artış oldu. Özellikle Ankara, İstanbul ve Şanlıurfa'da bu suçlardan açılan dava sayısının fazla olması yargılamanın da uzamasına yol açıyor. HSYK 1., bunları dikkate alarak Ankara, İstanbul ve Şanlıurfa'ta 3 yeni ihtisas mahkemesi kurulmasını kararlaştırdı. Buna göre, Ankara'da 13. Ağır Ceza Mahkemesi (ACM), İstanbul'da 22. ACM, Şanlıurfa'da 5. ACM kuruldu. Böylece Ankara'da 2 ve 4. ACM'nin yanı sıra 13. ACM, Şanlıurfa'da 2. ACM'nin yanı sıra 5. ACM de, İstanbul'da ise 14. ve 15 ACM'nin yanı sıra 22. ACM de terör ve örgütlü suçlara ilişkin açılacak davalalara bakacak.

DAVALAR YENİ MAHKEMELERE

Ankara 13. ACM Başkanı Zikrullah Özbağ olurken, İstanbul 22. ACM Başkanlığına Fikret Demir, Şanlıurfa 5. ACM başkanlığına ise Kamuran Kaya getirildi. HSYK'nın kararı uyarınca söz konusu 3 mahkeme 1 Eylül'de faaliyete geçecek. Terör suçlarına ilişkin yeni davalar da bu mahkemelere açılacak. Şu ana kadar açılan davalar mevcut mahkemelerde görülecek.

İHTİSAS SAYISI 90'A ÇIKTI

Özel yetkili mahkelerin kapatılmasının ardından her ilde bir mahkemeye ihtisaslaşma adına terör ve örgütlü suçlara ilişkin açılan davalara bakma yetkisi verilmişti. Ankara, İstanbul ve Diyarbakır gibi illerde ise bu davalar için iki mahkeme belirlendi. HSYK'nın söz konusu kararı sonrası ise Ankara ve İstanbul'daki bu mahkemelerin saayısı üçe çıktı. Bu duruma göre ise ülke genelinde 90 civarında terör ve örgütlü suçlara bakmakla yetkili ihtisas mahkemesi bunuluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber