Likidite sağlam paniğe gerek yok

Darbe girişimi, devletin finans kurumları ile bankaları bir araya getirdi. Merkez Bankası likidite garantisi verirken, bankacılar bu sağlam duruşu gören yatırımcılardan gelecek tepkinin sınırlı olacağı görüşünde

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Temmuz 2016 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Likidite sağlam paniğe gerek yok

Kadife Şahin

Cuma akşamı yaşanan darbe girişiminin piyasaya olumsuz etkisini azaltmak adına hükümet, gerek ilgili kamu kurumları gerekse özel sektör bankalarıyla sıkı çalışmaye imza attı. Bu kapsamda darbe girişimi sonrası piyasaların açıldığı ilk gün olan pazartesinin (bugün) rahat geçmesi için bir takım tedbirleri de içeren stratejiler hazırlandı.

Dün bankacılarla bir araya gelen Hazine Müsteşarlığı yetkilileri, alınması gereken tedbirleri değerlendirerek karşılıklı görüş alış verişinde bulundular. Türkiye Bankalar Birliği'nde (TBB) gerçekleşen toplantıya sektörde piyasa yapıcı olan bankaların üst düzey yöneticileri ve Hazine yetkilileri katıldı.

İletişim hiç kopmadı

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin içerisinde yer alan bir grup askerin darbe girişiminin, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, hükümet ve devletin tüm kurumlarının çabalarıyla bastırılmasının, yaşananların piyasalara etkisini önemli oranda azaltması bekleniyor.

Darbe girişimini sonrasında uluslararası piyasalarda TL'nin hızla değer kaybederek, doların 2.87 lira seviyelerinden 3.05 liraları test etmesini yorumlayan bankacılar, alınan tedbirlerin de etkisiyle, yaşananların piyasayı çok negatif etkilemeyeceği beklentisinde... Bankacılar, cuma günü ve hafta sonu devletin önde gelen ilgili tüm yetkilileriyle ciddi iletişim içinde olduklarını belirterek Merkez Bankası'nın (MB) gereken nakit likiditeyi de sağladığını ifade ettiler.

'SİSTEMDE SORUN YAŞANMADI'

Darbe girişimi ile ilgili yabancı kurum ve yatırımcıların da bilgilendirildiğini ifade eden sektörün önde gelen bankalarından birinin tepe yöneticisi şöyle konuştu: "Darbe girişiminden hemen sonra ilk saatlerde vatandaşın ATM'lerden nakit çekme hareketi oldu. Bunun için tüm bankalar olarak gereken tedbirleri aldık. Sistemde hiç bir sorun yaşanmadı. Merkez Bankamız da gereken likidite desteğini tüm bankalarımıza verdi. Hafta sonu da bu destek sağlandı. Nakit ihtiyacımız anında karşılanıyor. Bu nedenle yarın (bugün) piyasanın olağan seyrinde açılmasını bekliyoruz. Piyasalar açık olduğu ve olması gereken likidite olduğu sürece olağanüstü bir durum yaşanmayacağını tahmin ediyoruz."

Uluslararası yatırımcıların nasıl bir tepki vereceğine ilişkin de olumsuz bir görüş hakim değil. Yabancı ortakların ve tüm büyük yatırımcıların darbe girişiminin bastırıldığı ve hükümetin görevinin başında olduğu konusunda bilgilendirildiğini ifade eden bir başka bankacı ise, gelen tepkilerin sınırlı kalacağını düşünüyor.

Bankalara 'limitsiz' kaynak sağlanacak

Merkez Bankası piyasalardaki işleyişin etkin bir şekilde devam etmesi amacıyla yeni tedbirler aldı. 7 maddelik tedbir paketi şöyle sıralandı.

1-Merkez Bankası tarafından bankalara gerekli likidite limitsiz olarak sağlanacak.

2-Bankalara sağlanan gün içi likidite imkanının komisyon oranı sıfır olarak uygulanacak.

3-Türk Lirası likidite sağlamak amacıyla, ihtiyaç duyulması halinde, bankalar tarafından limitsiz tutarda teminat döviz

deposu getirilebilmesine imkan tanınacak.

4-Bankaların döviz deposu almak üzere de kullanabilecekleri yaklaşık 50 milyar dolar seviyesindeki mevcut limitleri gerektiğinde artırılabilecek ve kullanım şartlarında (teminat ve maliyet) iyileştirmeye gidilebilecek.

5-Merkez Bankası nezdindeki tüm piyasalar ve sistemler (EFT ve elektronik menkul kıymet transferi) işlemler tamamlanıncaya kadar açık tutulacak.

6-Piyasa derinliği ve fiyat oluşumları yakından takip edilecek.

7-Gerekli görülmesi halinde, finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemler alınacak.

TEDBİRLERİ ALIYORUZ...

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, milletin püskürttüğü darbe girişimi sonrası Türkiye'nin hızla normale döndüğünü ifade ederek, "Gereken tüm tedbirleri alıyoruz. Kaygıya gerek yok" dedi. Yaptığı açıklamada, dün küresel yatırımcılarla bir telekonferans yaptığının da bilgisini paylaşan Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemizin makro ekonomik temelleri sağlam. Gereken tüm tedbirleri alıyoruz. Güçlenen siyasi istikrar ve milletimizin desteği ile daha güçlüyüz. Hazine Müsteşarımız (Osman Çelik) ve Merkez Bankası Başkanımızla (Murat Çetinkaya) konuştum. Gereken tüm tedbirleri kararlaştırdık. İşimizin başındayız. Kaygıya gerek yok."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber